Första bilden från ett svart hål

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: ECO
Den historiska första bilden från ett svart hål. Ett enormt vetenskapligt genombrott som kan leda till ett Nobelpris i fysik.

NYHETER

För första gången visas en bild från ett svart hål.

– Ett stort genombrott för mänskligheten, säger Carlos Moedas, EU-kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, på en presskonferens i Bryssel.

Nu hyllas forskarna bakom Event Horizon-teleskopet och ett Nobelpris hägrar.

Bilden ser ut som en gul ring av eld mot rymdens mörker. Den är slående lik den på förhand gjorda datorsimuleringen av gasströmmarna runt det svarta hålet i mitten av Vintergatan.

De svarta hålen är mytomspunna himlaobjekt, som i teorin har beskrivits av en lång rad forskare. Men hålens egenskaper – bland annat att inte ens ljus kan undkomma den enormt starka gravitationen – gör dem samtidigt oerhört svåra att studera och ännu svårare att fotografera.

Därför väntade astronomer och fysiker världen över med stor spänning på dagens avslöjande, som just nu presenteras på sex pressträffar (Bryssel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei och Washington) samtidigt.

Historisk skugga

Event Horizon är namnet på ett nätverk av radioteleskop över hela världen. Syftet med projektet, där bland andra forskare från Onsala deltagit, är att ta bilder av två supertunga svarta hål – dels i mitten av vår egen galax, dels i galaxen M87 i stjärnbilden Jungfrun.

– Om det verkligen är en bild av ett svart hål, då är det ett Nobelpris. Det är väldigt, väldigt stort, sade Jonatan Selsing, forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet, till videnskap.dk före presskonferenserna.

Vad forskarna nu kan visa på bild är det som Albert Einstein i teorin presenterade 1915. Eller rättare sagt, det är inte själva det svarta hålet som visas på bilden utan snarare skuggan av det.

Einstein hade rätt

– Både för fysiker, astronomer och andra människor är svarta hål de ställen i universum som är mest mystiska, där vi vet att här krockar vår förståelse av fysikens lagar med verkligheten på ett väldigt intressant sätt, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, till TT.

– När man studerar svarta hål på den här detaljnivån är man inne på den där eviga frågan om huruvida Einstein hade rätt.

Och det hade han, för över 100 år sedan. Från och med nu kan det som förr beskrivits med oerhört avancerade formler fysiskt observeras i ett av vetenskapens mest lyckade experiment.

Publicerad:

LÄS VIDARE