Bakslag för Boris Johnson: Nej till krasch ut ur EU

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritannien är ett steg närmare att inte krascha avtalslöst ur EU 31 oktober.

Underhuset har nu röstat igenom lagen som premiärminister Boris Johnson velat stoppa.

– Nu måste det bli ett val 15 oktober, säger Boris Johnson.

Men hans begäran röstades ner.

Vid klockan 21 röstade parlamentsledamöterna igenom förslaget som legat som kuliss för veckans brexit-kaos. Lagförslaget som ska förhindra att britterna kraschar ut ur EU utan avtal 31 oktober.

Efter sista omröstningen vid 21-tiden stod det klart att underhuset ännu en gång valt att gå mot premiärminister Boris Johnson.

Han kräver direkt efter omröstningen ett nyval den 15 oktober.

– Jag tycker det är väldigt sorgligt att parlamentet röstat så här, säger Johnson.

– Nu finns inga alternativ kvar förutom att låta folket avgöra vem som ska vara premiärminister.

Men premiärministerns begäran om att utlysa nyval röstades ner av underhuset sent på onsdagskvällen.

– Jag tror att han (Jeremy Corbyn) är den första oppositionsledaren i den demokratiska historien i vårt land som nekat en inbjudan till val, säger Boris Johnson efter det senaste nederlaget.

– Jag kan bara spekulera i vad det beror på. Den uppenbara slutsatsen är att han inte tror att han kan vinna är jag rädd.

Lagförslaget röstades igenom med 327 röster för och 299 röster mot. Boris Johnson har varit mot förslaget eftersom han menar att det sätter all makt i förhandlingarna i EU:s händer.

– Det här har satt stopp för alla chanser till seriösa förhandlingar, säger premiärministern.

Boris Johnson.
Foto: Jessica Taylor / TT
Boris Johnson.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn anklagar Boris Johnson för att försöka föra folket bakom ljuset och kallar hans löften om att ordna ett bättre avtal med EU för ”kejsarens nya kläder”.

– Om han har en plan för brexit så borde han lägga fram den så folket får säga sitt i en omröstning eller ett nyval, säger Corbyn.

– Premiärministern vet att han inte har något mandat för ett avtalslöst utträde, det finns ingen majoritet för det i landet och det finns ingen majoritet för det här i parlamentet.

Lagen är ännu inte skriver i sten utan ska nu gå igenom överhuset och godkännas där.

Först när lagen är klubbad och klar vill oppositionen se ett nyval – rädsla för att Boris Johnson ska gå mot parlamentsledamöterna vilja och försöka ”smyga in” ett sätt att krascha ut ur EU utan avtal.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om bland annat samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE