Allvarliga förlossningsskador anmäls inte av vården

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla allvarliga vårdskador som hade kunnat undvikas måste anmälas av vården.

Men enligt en granskning av Ekot har det inte gjorts i flera fall inom förlossningsvården.

Ekot har granskat 15 förlossningsverksamheter över hela landet och tittat på alla fall under 2018 där patienter har fått så allvarliga förlossningsskador att de själva har anmält skadan till tillsynsmyndigheten IVO och som också lett till kritik från densamma.

1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD
Alla allvarliga vårdskador som hade kunnat undvikas måste anmälas av vården. Men det sker inte alltid, visar en ny granskning. Arkivbild på förlossningsrum.

Enligt patientsäkerhetslagen måste vårdgivaren alltid anmäla sig till IVO, om de själva anser att en allvarliga skada hade kunnat undvikas.

Men enligt Ekots granskning har detta inte skett på tio av de femton granskade förlossningsverksamheterna då vårdgivarna har gjort en annan bedömning.

”Man ska anmäla, punkt slut”

I ett fall gällande förlossningsvården i Västerås har LÖF, vårdens patientförsäkring, betalat ut ersättning till den drabbade kvinnan, vilket bara sker om vården kunnat undvika skadan.

Pelle Gustafson, chefsläkare på LÖF,  är kritisk till att fallet inte anmälts av vården till IVO.

– Det är inte en fråga om man tycker att man ska anmäla, för lagen är väldigt tydlig där. Man ska anmäla, punkt slut, säger han till Ekot.

Publicerad:

LÄS VIDARE