Alla som dog i flygkraschen var svenskar

Polisen, räddningstjänsten och regionen höll presskonferens

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-07-14

De nio som dog i flygkraschen utanför Umeå var hemmahörande i Norrbotten och Västerbotten.

Statens haverikommission har inlett arbetet med att ta reda på hur den förödande olyckan kunde inträffa.

– Personal arbetar med att samla in information, säger polisens förundersökningsledare Kristoffer Morén.

Klockan 14.10 på söndagen kom samtal från både privatpersoner och flygledartornet i Umeå om att ett litet enmotorigt plan hade störtat på ön Storsandskär.

Räddningspersonal var snabbt på plats. De kunde konstatera att ingen ombord hade överlevt kraschen.

– Vårt arbete gick då över i en ny fas, där vi säkrar olycksplatsen för att kunna göra en så bra grund för Statens haverikommission som möjligt, säger Kristoffer Morén, polisens förundersökningsledare, vid en presskonferens.

Kom från Norr- och Västerbotten

I planet fanns en pilot och åtta fallskärmshoppare. De är inte formellt identifierade, men med hjälp av passagerarlistan har polisen varit i kontakt med anhöriga.

– Alla var hemmahörande i Norrbotten och Västerbotten, och alla var svenska medborgare. En har dubbelt medborgarskap, säger Kristoffer Morén.

Motorn var igång

Vad som orsakat olyckan är i nuläget oklart. Det ska utredas av Statens haverikommission, som redan inlett sitt arbete.

– Det finns personal på plats, och fler kommer att tillkomma under morgondagen, säger Kristoffer Morén.

Under dagen har det förekommit vittnesuppgifter om att planets ena vinge lossnat i luften. Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission, uppger dock att så inte behöver vara fallet.

– Vi har granskat det bildmaterial som finns, och där ser det ut som att båda vingarna sitter kvar på planet när det faller genom luften. Vittnesuppgifter gör också gällande att motorn var igång, säger han.

– Jag och mina kollegor kommer att besöka haveriplatsen i morgon. Efter det kommer vi förhoppningsvis kunna berätta mer om den här händelsen.

CNP
Live

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.