Flera fall av ”okänd” afrikansk diabetes

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2019-11-26 | Publicerad 2019-11-25

Personer med Flatbush-diabetes riskerar att feldiagnostiseras, så att de får diagnosen typ 1 i stället. Detta kan resultera i att de tvingas ta sprutor livet ut – helt i onödan.

Vården riskerar att feldiagnostisera personer med afrikanskt ursprung och som lider av diabetes, hävdar överläkaren Åke Sjöholm. På så sätt löper patienterna risk att behöva ta insulinsprutor livet ut – helt i onödan.

Traditionellt delar man in diabetes i två varianter: typ 1 och typ 2, där den förra beror på insulinbrist på grund av avsaknad av insulinproducerande celler, medan den senare beror på att kroppen är resistent mot insulin.

Men nu har en tredje variant etablerat sig i landet, säger Åke Sjöholm, docent och överläkare vid Gävle sjukhus, till helahälsingland.se.

Denna variant drabbar främst personer med afrikanskt ursprung och kallas för Flatbush-diabetes, efter distriktet East Flatbush i Brooklyn i New York där ett större antal fall upptäcktes 1994.

Det oroande, enligt Åke Sjöholm, är att många av dessa patienter helt felaktigt får diagnosen typ 1-diabetes.

– Läkarna på hälsocentralerna känner i allmänhet inte till att den här diabetestypen finns och har därför inte ställt rätt diagnos på patienterna, säger han till helahälsingland.se.

Saken är den att den afrikanska diabetesen inte ska behandlas på samma sätt som typ 1-varianten. Efter en tid får dessa patienter igång den egna insulinproduktionen och klarar sig med tablettbehandling.

– Den som fått fel diagnos riskerar att helt i onödan ta insulinsprutor livet ut. Förutom att det kan vara jobbigt och besvärligt för patienterna, ger insulinbehandlingen också biverkningar, säger Åke Sjöholm.

Ett exempel på en sådan biverkan är blodsockerfall med möjlig insulinkoma som följd, ett potentiellt livshotande tillstånd.

Den typiska patienten med Flatbush-diabetes är en medelålders, överviktig, man med afrikanskt ursprung. Om det rör sig om denna diabetestyp går att fastställa med hjälp av analys av antikroppar i blodet. Åke Sjöholm har själv haft flera patienter med denna typ av diabetes.

– Det är viktigt att vi sprider information om sjukdomen och hur den ska diagnostiseras och behandlas, säger han.

Ett annat namn på sjukdomen är ketosbenägen typ 2-diabetes.

Följ ämnen i artikeln