Barack Obama totalsågar Trump: ”Vill bara hjälpa sig själv”

Publicerad 2020-08-20

Fortsätter Trump som president hotar det USA:s demokrati.

Det var Barack Obamas hårda budskap när han talade på Demokraternas konvent i natt.

– Trump behandlar presidentskapet som en realityshow, säger ex-presidenten.

Enligt källor till CNN hade Obama filat på talet in i det sista. Han inledde med att poängtera hur allvarligt han ser på det kommande valet.

– Det vi gör de kommande 76 dagarna kommer att eka genom kommande generationer.

Obama under sitt tal.

Obama om Trump: ”Helt ointresserad”

I USA är det kutym att en tidigare president inte kritiserar en sittande. Men när Obama höll sitt tal till amerikanerna under konventets tredje kväll sparade han inte på krutet.

Trump har varit helt ointresserad av att skapa gemenskap eller använda sin makt till att hjälpa någon annan än sig själv och sina vänner, menade Obama

– Han har inte visat någon vilja att behandla presidentskapet som något annat än en realityshow som han använder för att få den uppmärksamhet han söker.

”Har inte vuxit med uppgiften”

När Obama lämnade över ämbetet för tre och ett halvt år sedan hoppades han att Trump skulle ”visa i alla fall lite intresse för att ta jobbet på allvar”, sa Obama.

– Trump har inte vuxit in i jobbet, eftersom han inte kan. Och det misslyckandet har fått allvarliga konsekvenser. 170 000 amerikaner har dött. Miljoner jobb har försvunnit. Vi har visat oss från vår värsta sida, vår stolta rykte har skadats och vår demokrati är hotad som aldrig förr, sa Obama.

Samtidigt som Barack Obama talade så replikerade Donald Trump i flera arga Twitter-inlägg – helt i versaler.

Obama om Biden: En bror

Joe Biden var vicepresident åt Obama under åtta år. Och precis som flera andra talare hyllade Obama Bidens karaktär.

– För tolv år sedan när jag började söka efter en vicepresident visste jag inte att det skulle sluta med att jag hittade en bror. Empatin, anständigheten, tron på att varje person räknas – det är sån Joe är, sa Obama.

Han lovordade också Bidens val av vicepresident, som han kallade ”en idealisk partner”.

Harris: Inget vaccin mot rasism

Direkt efter Obamas tal höll Kamla Harris sitt första tal som vicepresidentkandidat, efter att hon formellt accepterat utnämningen under kvällen. Något som i sig var ett historiskt ögonblick, då hon är den första svarta kvinnan som valts till vicepresidentkandiat.

I sitt tal hyllade hon bland annat sin mamma, som dog i cancer 2009. Hon talade om sitt stöd för Joe Biden och om rasism.

– Det finns inget vaccin mot rasism. Det jobbet måste vi göra själva.

Hon talade också om vad för slags land hon vill vara med och styra.

– Ett älskat samhälle där alla är välkomna, oavsett hur vi ser ut, var vi kommer ifrån eller vem vi älskar, sa Harris.

Joe Biden.

Eilish lyfte klimatfrågan

Fler av kvällens talare använde sin tid i rutan till att hylla teamet Biden och Harris, men också för att varna för Trump.

Äv artisten Billie Eilish höll ett kort anförande innan hon uppträdde med en ny låt. Där berörde hon bland annat klimatfrågan.

– Trump förstör vårt land och allt vi bryr oss om. Vi behöver ledare som löser problem som klimatkrisen, inte förnekar dem. Tystnad är inget alternativ och vi måste rösta som om våra liv hängde på det, för så är det, sa Eilish.

Trump.

PODD Det här är Kamala Harris

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS