Dansk gudstjänst inför församling av selfies

TT

Publicerad 2020-04-08

Den italienske prästen Don Giuseppe Corbari i Lombardiet håller gudstjänst inför inskickade bilder på församlingsmedlemmar. Arkivbild.

Coronavirusets utbrott har gjort att alla danska kyrkor har stängt för besökare, men under skärtorsdagen hoppas domprosten i Vor Frue Kirke i Köpenhamn få hålla gudstjänst inför fulla kyrkbänkar.

Dock inte i form av fysiska besökare utan inför selfies som församlingsmedlemmar skickat in på sig själva och som skrivits ut av kyrkopersonalen. Själva gudstjänsten kommer att livesändas på Facebook.

– Det är ett försök att skapa en gemenskap i kyrkan, även om vi inte kan vara fysiskt förenade, säger domprosten Anders Gadegaard till danska TV2.

Inspirationen har han fått från den italienske prästen Don Giuseppe Corbari, som i staden Robbiano i Lombardiet hållit sin predikan inför inskickade bilder på församlingsmedlemmar.

– Jag hade ett behov av att åtminstone se ansiktena på folk från min församling. Att hålla gudstjänsterna med helt tomma kyrkobänkar var helt enkelt för sorgligt, säger Don Giuseppe Corbari enligt TV2 till den katolska onlinetidningen Crux.