SKR: ”Vi ger inga rekommendationer om skydd”

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-03-30

SKR har inget med rekommendationerna om skyddsutrustning att göra, enligt sektionschefen Emma Spak. Arkivbild.

Nej, regioner och kommuner har inget med rekommendationerna om nivå på skyddsutrustning att göra. Det är helt och hållet Folkhälsomyndighetens sak, enligt Sveriges kommuner och regioner. Men förtroendeklyftan mellan personal och arbetsgivare är inte bra, enligt sektionschefen Emma Spak.

I fredags blev det känt att de 21 regionerna tillsammans diskuterat skyddsutrustning, och därefter var överens om att varken munskydd eller heltäckande klädsel behövs för att vårda coronasmittade i alla lägen.

FHM:s sak

Men att mötet skulle ha varit ett beslutsmöte tillbakavisas bestämt av Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Vi ger inga rekommendationer om skydd. Det är Folkhälsomyndighetens sak, säger hon till TT.

Kommuner och regioner gör däremot lokala tillämpningar av rekommendationerna, enligt Spak.

Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram nya rekommendationer, förklarar hon, och kommunerna och regionerna har fått förslag på remiss. Det var det remissförfarandet som mötet i fredags var en del av, förklarar hon.

– Det fanns inget färdigt förslag på bordet. Det som diskuterades var olika synpunkter på struktur och tydlighet, och feedback på Folkhälsomyndighetens arbete. Syftet är att få en ökad tydlighet för olika vårdnivåer, det har inte funnits överallt.

Hon hänvisar helt till Folkhälsomyndigheten, som väntas komma med besked under måndagen. De nya riktlinjerna ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet, förklarar hon.

Förtroendekris

Men det tror inte alla i vårdpersonalen på. I facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven Covid-19, som sedan i lördags fått cirka 30 000 medlemmar, talas det öppet om att rekommendationerna kommer att anpassas efter tillgången på material. Inte på vad som krävs för att undvika smitta. Förtroendekrisen gentemot arbetsgivare och myndigheter är redan ett faktum.

– Det är fruktansvärt olyckligt. Det är extra viktigt att personalen känner sig trygg. Men arbetsmiljöarbete baseras på lokal dialog. Vi ska bara förmedla och kommunicera myndigheters rekommendationer, säger Emma Spak.