Så påverkas ramadan av coronakrisen: ”En helt förändrad högtid”

Publicerad 2020-04-24

Stockholms Moské håller stängt under ramadan.

I dag börjar den muslimska högtiden ramadan. Det är en tid då troende brukar samlas i moskén, men så blir det inte i år.

– Det kommer bli en absolut förändrad högtid, säger Kashif Virk, imam vid Ahmadiyya församlingen i Stockholm.

I år infaller högtiden ramadan mitt under coronakrisen. Restriktioner kring sammankomster och social distansering gör det svårt för troende muslimer att fira som vanligt. Ahmadiyya församlingen i Stockholm har hållit stängt sedan ungefär en månad tillbaka och i stället håller man kontakten via gudstjänster online.

– Den stora skillnaden i år är att vi inte kommer kunna träffa vänner och familj för att bryta fastan och sen kommer vi inte kunna be i moskén, säger Saira Ahamad, 27, som ska följa ramadan i år.

– Ramadan är tålamodets och ståndfastighetens månad så jag tror att vi muslimer är bra lämpade för att klara av karantän och ha tålamod att inte bryta mot myndigheters riktlinjer, säger Kashif Virk.

Saira Ahmad, 27, tror att det traditionella id-firandet kommer bli mest påverkat.

Extra viktigt budskap i år

Under fastan avstår man från mat och dryck från soluppgång till solnedgång. I Sverige innebär detta att man fastar cirka 18 timmar om dagen. Kashif Virk menar därför att de troende som tillhör riskgrupper bör fundera på om de är tillräckligt starka för att fasta i år.

– Om man är i en riskgrupp som bör man göra sitt yttersta för att hålla immunförsvaret uppe, därför borde man ta ett noga övervägt beslut om man ska fasta eller inte, säger Kashif Virk.

Fastan går ut på att åsidosätta det kroppsliga och i stället fokusera på det själsliga. Enligt Kasif Virk blir budskapet kring ramadan därför extra viktigt i år.

– Det här är också empatin och medmänsklighetens månad så den här ramadan betyder mer än någonsin att vi ska hjälpa de som har de svårt under den här pandemin, säger Kashif Virk.

Kashif Virk är imam vid Ahmadiyya församlingen i Stockholm.