SD-toppen om misshandeln av flickan: Fängelse och utvisning

Rättspolitiska talespersonen Adam Marttinen spred filmen i sociala medier

Av: Gustaf Tronarp, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Videon på den svåra misshandeln av en tonårsflicka har väckt ilska och avsky på sociala medier.

Ett stort antal personer har delat filmen – trots att spridningen kan utgöra ett lagbrott.

– Jag ansåg att händelsens brutala inslag var av allmänintresse för att visa vilken typ av våld som utspelas i vårt land, säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

Klippet av den grova misshandeln är svårt att se på. Det visar hur en flicka blir slagen och sparkad av två tjejer som ser ut att vara i samma ålder som offret.

En av dem som reagerat på filmen är SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen. Han delade videon vidare till sina knappt 6 000 följare på Twitter med följande text:

”Från botten av mitt hjärta, genom min representation av svenska folket, ska dessa avskum veta att de är diskvalificerade från samhällelig respekt. I mitt Sverige väntar ert beteende minst tiofalt tillbaka det ni gjort. Fängelse, utvisning, skam!”

Du skriver ”Fängelse, utvisning, skam!”. Vad menar du med det?

– Vi kan ju se att det är väldigt många personer i dag som har utländska medborgarskap som begår allvarliga brott men där åklagare inte väcker frågan om utvisning i samband med att man väcker åtal.

Men vad har det med videon att göra?

– Jag kan inte uttala mig utifrån de enskilda personernas medborgarskap, utan bara göra ett allmänt konstaterande att det finns väldigt många personer med ett utländskt medborgarskap som begår brott där åklagare inte väljer att väcka åtal. 

Men du skriver ju så i samband med att du delar den här videon?

– Ja, det är en del av vår allmänna politiska inriktning när det kommer till väldigt många uppmärksammade våldsbrott där utlänningar har varit delaktiga och jag utesluter inte att det finns personer i den här videon som också är utlänningar och där en sån fråga skulle bli aktualiserad.

Kan vara brottsligt att sprida videon

Misshandeln ägde rum vid en skola i Haninge. Enligt Aftonbladets uppgifter är två av de misstänkta gärningspersonerna i yngre tonåren. De är födda och uppväxta i Sverige.

Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun, uppger att rektorn vid den aktuella skolan gått ut med information om det inträffade till föräldrar och vårdnadshavare.

– Eftersom det förekommer så mycket ryktesspridning vill vi gå ut med så mycket fakta om detta som vi kan, säger han.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, uppger att det kan vara ett lagbrott att sprida filmen.

– Det kan utgöra olaga integritetsintrång. Det är en ganska ny lag som kom till för att skydda integriteten hos brottsoffer och andra utsatta.

Försvarar delningen: Ser inte vem det är

För att en delning ska bryta mot lagen krävs att det går att identifiera personen.

– Men det innebär inte att ansiktet måste synas. Det räcker att människor i personens närhet kan se vem det är, säger Mårten Schultz.

Vad tycker du om att en hög företrädare för SD spridit den här videon?

– Jag har inga synpunkter på hur de bedriver sin politik. Men jag skulle önska att man tänker ett varv till på hur man bäst kan skydda brottsoffers integritet.

Men Adam Marttinen försvarar sitt agerande.

– Var och en tar ansvar för sina egna delningar. Är det någon som tycker jag gjort något lagvidrigt står det en åklagare fritt att väcka åtal. Jag har noterat att ingen har gjort det hittills.

Du är inte orolig för att det skulle kunna vara brottsligt?

– Nej, definitivt inte. Ingen går att identifiera i inslaget. Eftersom jag jobbar just med den lagstiftningen ser jag inga underliggande rekvisit för att just den här delningen skulle vara aktuell för allmänt åtal.

Publicerad:

LÄS VIDARE