Ormjakten fortsätter i Uppsala – ”Närmar oss en lösning”

Uppdaterad 2020-06-16 | Publicerad 2020-06-15

Den potentiellt giftiga orm som i slutet av förra veckan upptäcktes i ett paket från Kina är fortfarande på rymmen.

– Arbetet har pågått under hela helgen, säger ormsaneraren Thomas Thunmark.

Det var inne på livsmedelsutiken Nelins i Uppsala som paketet med ormen togs emot i slutet av förra veckan. I samband med att paketet öppnades lyckades ormen smita iväg.

Enligt ormsaneraren Thomas Thunmark skulle det kunna röra sig om en kinesisk kobra, och skulle i så fall vara giftig.

– Vi vet att den är svart, att den saknar mönster och att den är väldigt liten, så det går att utesluta ganska många typer av ormar. Spontan så stämmer beskrivningen in på en kinesisk kobra, men det är fortfarande bara en gissning, och även om paketet är stämplat i Kina så är det inte säkert att ormen kommer just därifrån, har Thomas Thunmark tidigare berättat för Aftonbladet.

Hoppas vara löst – på torsdag

Under helgen har jakten efter den förrymda ormen fortsatt, bland annat genom utplacerade kameror och med hjälp av klistermattor. Men ormsaneraren Thomas Thunmark vill inte berätta vad det har gett för resultat.

– Nej, jag vill inte gå in på det. Det är lite som en polisutredning, det gäller att samla in bevis och att lägga ett pussel, säger Thomas Thunmark.

Vad kan du berätta?
– Vi har kommit en bra bit på vägen, och vi närmar oss en lösning. Förhoppningsvis kan vi få ett avslut på det här på torsdag.

Vad händer närmast?
– Vi har lokaliserat ett specifikt område som vi inriktar oss på nu, och vi kommer vi bland annat värme- och kylbehandla just det området, fortsätter Thomas Thunberg.

Så på torsdag tror du att det finns en lösning?
– Ja, och då har vi också för avsikt att bjuda in media eftersom det verkar finnas ett enormt intresse kring detta. Det är lite som Palme-utredningen, men förhoppningsvis ska det inte ta 34 år innan vi har en lösning.

Följ ämnen i artikeln