Ryska räder mot Navalnyj och oppositionen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Foto: Andrew Lubimov/AP/TT
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Rysk polis har genomfört omfattande och samordnade räder mot oppositionen.

Tillslagen kom sedan president Vladimir Putins parti backat rejält i valet i Moskva.

Insatsen ses som en av de största, om inte den största, i Rysslands moderna historia. Över 200 tillslag gjordes under torsdagen i 41 städer, alla riktade mot Kremlkritikern Aleksej Navalnyjs anhängare. Övervakningsbilder visar hur svartklädda och maskerade män använder verktyg för att knäcka dörrar medan uniformerad personal tar över kontor som tillhör Navalnyjs politiska rörelse.

Datorer beslagtogs, liksom telefoner och arkiv. Även säkerhetstjänsten och ytterligare myndigheter deltog i insatserna.

"Stampar med fötterna"

Massräderna genomfördes fyra dagar efter det att Putins parti Enade Ryssland förlorat omkring en tredjedel av platserna i valet till stadsduman, Moskvas styrande församling. En anledning till resultatet tros vara Navalnyjs uppmaning till taktiskt röstande för att stoppa Putins kandidater.

– Putin är mycket arg och stampar med fötterna. Jag gratulerar er. I dag genomförs den största politiska insatsen i Rysslands moderna historia, sade den oppositionelle ledaren i en videokommentar.

I övriga Ryssland har dock Putins parti fortfarande en tydlig dominans.

Skrämmas och stjäla

Ryska myndigheter slog ändå till mot oppositionella i bland annat Kaliningrad i väst, i Perm och i Vladivostok i öst.

Navalnyjs talesperson Kira Yarmysh anser att tillslagen görs för att skrämmas.

– Polisens enda mål är att beslagta vårt material och lamslå vårt arbete, säger hon.

Även Leonid Volkov, närstående till Navalnyj, kommenterar skadorna som ryska myndigheter vill uppnå:

"Staten har två uppdrag – att stjäla och att skrämmas. Det är uppenbart att målet är att förstöra strukturen inom våra högkvarter" skrev Volkov och publicerade en lista på samtliga platser där räder genomförts.

Myndigheter försöker samtidigt stoppa Navalnyjs rörelse genom juridiska åtgärder. I augusti inleddes en utredning om penningtvätt mot Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, som regelbundet publicerar granskningar av ryska politiker och näringslivsföreträdare. Utredare anklagar rörelsen för att ha penningtvättat omkring 1 miljard rubel, omkring 150 miljoner kronor.

Navalnyj själv har precis avtjänat ett 30 dagar långt fängelsestraff för att tidigare ha organiserat Kremlkritiska demonstrationer.

Publicerad:

LÄS VIDARE