Antalet förfalskade sedlar ökar

Publicerad 2019-09-25

Främst är det falska 500-lappar som cirkulerar i Malmö. Arkivbild.

Falska sedlar har blivit en vanligare syn i Malmö. Främst rör det sig om 500-lappar.

– Använd Swish när ni säljer saker på Blocket, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Hittills i år har drygt 140 anmälningar av olovlig befattning med falska sedlar kommit in till Malmöpolisen. Förra året var det totala antalet anmälningar drygt 70, och 2017 var det strax under 40.

– Precis efter nyår kom den första anmälningen och problematiken har sedan funnits hela året. Från början av sommaren har vi haft ett flertal ärenden varje vecka, säger Nils Norling.

De som drabbas oftast är bensinmackar, snabbmatsrestauranger och kaféer.

– Jag tror att de som ägnar sig åt den här typen av brott riktar in sig på stressade miljöer. Men vi har även sett det på andra ställen, säger Nils Norling.

De som dock inte drabbas är större mataffärer med maskiner som läser in sedlarna. Oftast upptäcks förfalskningarna när de hämtas i butikerna.

I början av året cirkulerade flera typer av förfalskade sedlar, men sedan sommaren rör det sig uteslutande om 500-lappar.

– Det är nog så att det är någon som har börjat med det här och lyckats, och sedan tipsat sina kompisar. Men det finns även fall där folk försökt, men misslyckats, och vi kunnat ta dem direkt, säger Nils Norling.

”Håll dem mot ljuset”

Han uppmanar nu allmänheten att vara extra vaksam mot 500-lapparna.

– De falska sedlarna känns annorlunda än riktiga. De är hårdare, då de är i papper istället för bomull. De är även lite mindre än vanliga.

– Tittar man på sedeln så saknar glittereffekten och vattenstämpeln som ska finnas där. Håller man upp den snabbt mot ljuset ser man att den är falsk, och det säger jag med full förståelse för de som jobbar i stressiga miljöer.

Det är även vanligt att folk försökt betala med falska sedlar när de handlar på Blocket. Nils Norling uppmanar därför att göra de betalningarna digitalt.

Den som tar emot en falsk sedel har blivit utsatt för ett brott, men försöker man sedan betala med den, begår man själv ett brott.

– Kom in med den till oss istället så kan vi snabbare komma åt dem som gör detta. Enklaste sättet för oss att komma åt problemet är att reagera snabbt på det när vi får reda på det, och vid ett flertal tillfällen har vi lyckats gripa folk som befattat sig med sedlarna, säger Nils Norling.

Följ ämnen i artikeln