Uppgifter till Aftonbladet: Våldsverkare anhållen för attackplaner mot Säpo

Dömd för mordförsök och misshandel

Av: Anders Johansson, Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

En man, tidigare dömd för grova våldsbrott, har gripits misstänkt för förberedelse till grovt sabotage.

Hans mål ska ha varit Säpo, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det är förundersökningssekretess, det sitter en person anhållen, säger chefsåklagare Erika Lejnefors vid Västerorts åklagarkammare.

Mannen greps mitt på dagen i torsdags vid Säpos lokaler i Solna.

Enligt de knapphändiga uppgifter som är kända ska han ha haft en walkie-talkie på sig, samt anteckningar om bland annat kungaparet. Det tolkades initialt som att även de kunde vara en måltavla.

1 av 3 | Foto: Mikael Fritzon/TT
Mannen ska ha haft anteckningar om bland annat kungaparet. Det tolkades initialt som att de också varit en måltavla för våldsverkaren, enligt Aftonbladets uppgifter. Åklagaren vill inte uppge vad misstankarna gäller nu.

Säpo bekräftar gripandet.

– En person har gripits utanför våra lokaler i Solna, vi betraktar det som en ordningsstörning, det är inte ett ärende för oss, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo.

Han uppger att ärendet i stället kommer att handläggas av Polismyndigheten, den öppna polisen.

Radioutrustning i lägenheten

I går kväll genomfördes en husrannsakan i mannens bostad i en stadsdel i södra Stockholm. Där hittades en mängd radiokommunikationsutrustning och datorer, enligt Aftonbladets uppgifter. Mannen ska också ha haft en anteckningsbok som beskriver en planering av en attack mot en angiven byggnad.

I en av anteckningarna som hittats finns uppskrivna frekvenser som ligger nära polisens radiokommunikationssystem Rakel.

Lägenheten spärrades av i väntan på en mer noggrann teknisk undersökning på fredag.

Sitter anhållen

Mannen anhölls av jouråklagare under torsdagskvällen. Brottsrubriceringen är förberedelse till grovt sabotage. På fredagsmorgonen diskuterades vilken åklagarkammare som skulle handlägga ärendet. Det ledde till att det hamnade vid Västerorts åklagarkammare. Men det är inte säkert att det kommer stanna där.

– Det är väl inte slutligt avgjort än var ärendet kommer att ligga men för närvarande ligger ansvaret här och på mig, säger chefsåklagare Erika Lejnefors.

Hon vill inte lämna några detaljer om ärendet med hänvisning till att det är en pågående förundersökning och att det råder sekretess.

Förberedelse till grovt sabotage

Det är förberedelse till grovt sabotage det handlar om?

– Ja, det är den brottsrubricering som är nu, säger Erika Lejnefors.

Chefsåklagaren vill inte uttala sig om vad målet för sabotageplanerna misstänks vara.

– Jag går inte in på vad brottsmisstanken mer omfattar eller vad den handlar om. Det är den brottsmisstanken som är och vi håller på med en förundersökning.

Utredningen har precis inletts.

Dömd för grova våldsbrott

Aftonbladets undersökning visar att mannen är ekonomiskt marginaliserad. Han har under flera år varit föremål för skuldsanering efter beslut av Kronofogden. En stor del av skulderna har uppstått som en följd av en mängd våldsbrott han dömts för.

1995 dömdes mannen för försök till mord, misshandel och olaga hot. Han högg då ner en fritidsassistent vid en skola med kniv, efter att ha sprutat tårgas i ögonen på personen.

År 2000 dömdes han för misshandel, grov misshandel, olaga hot och skadegörelse. Även då handlade det om flera knivhugg som träffade i lår, skinka, axel och handled.

Senaste domen gällde minst fem fall av misshandel av mannens dåvarande sambo 2002. Vid ett tillfälle fick ett ögonbryn sys med sex stygn.

Straffet blev den gången nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak då han även genom hot försökt få kvinnan att ta tillbaka sin anmälan.

Senast på söndag klockan 12 måste åklagaren besluta om mannen ska begäras häktad eller försättas på fri fot.

Publicerad:

LÄS VIDARE