”Folk hostar och det är trångt”

Omöjligt att hålla avstånd i rusningstrafik

Publicerad 2020-08-03

I rusningstrafik är det stundtals omöjligt att hålla rekommenderade 1,5 meter till folk på Öresundstågen.

19-årige Hilding Frännhag inser det när han ska gå ombord. Han blir kvar på perrongen och ser tåget rulla iväg mot Hässleholm.

– Det är för mycket folk. Jag åker inte med, säger Hilding Frännhag.

Klockan är 16.18 en eftermiddag på Lunds centralstation. Människor står nära varandra i rulltrappan ned mot perrongen. Utanför tåget håller de flesta, i vart fall, en meters avstånd.

Inne på Öresundståget är det sämre med avståndet. Även om det finns enstaka lediga säten sitter främmande människor intill varandra – med några centimeter mellan axlarna.

– Det känns inte säkert. Folk hostar och det är trångt, säger Stina Frid, 24 år.

Hon åker regelbundet med Öresundstågen mellan Malmö och Lund. Stina konstaterar att det inte går att hålla sig helt från smitta inne på Öresundstågen. I alla fall inte i rusningstrafik.

– Smittorisken är hög men samtidigt förstår jag att folk måste åka. Att man inte har något val.

Carl Flyman bär munskydd på tåget.

”Känns tryggare med mask”

Vid ytterdörren mellan två vagnar står Carl Flyman. Han har munskydd på sig.

– Risken att smittas minskar ändå ganska avsevärt. Jag har alltid mask när jag går på tåg. För egen del känns det lite tryggare.

Han tycker att det borde vara obligatoriskt med munskydd på tåg. Åtminstone kunde tågpersonalen bära munskydd.

I högtalarna hörs en röst som uppmanar resenärerna att hålla avstånd och att försöka resa när det inte är rusningstrafik. Meddelandet upprepas flera gånger under resan.

– Det går aldrig att hålla 1,5 till 2 meters avstånd på tåget. Gången i tåget är inte så bred. Det är svårt att ändra på det, säger Carl Flyman.

”Lika mycket folk som vanligt”

Ett annat Öresundståg avgår från plattform fyra i riktning mot Hässleholm. Klungor med människor samlas vid dörrarna. När dörrarna stängs står 19-årige Hilding Frännhag kvar på perrongen. Han tyckte det var för mycket folk för att kliva ombord. Det kändes helt enkelt inte säkert.

– Jag får ta nästa tåg i stället. Jag har inte bråttom. Hoppas bara att det inte är så mycket folk då.

Han har inte märkt någon skillnad i antal tågresenärer under pandemin av covid-19.

– Det är ingen skillnad. Det är lika mycket folk på tågen som i vanliga fall. I alla fall här i Lund, säger Hilding Frännhag.

Liknande upplevelse har tågvärden Dan Borg.

– I Lund och Malmö borde folk hålla lite mer avstånd. Här är det som det inte finns någon corona, säger tågvärden Dan Borg och fortsätter:

– I rusningstrafik är det inte bra. I rusningstrafik skulle vi behövt ett tågset till. Det kan du gott skriva.

Hilding Frännhag, 19, vill inte kliva på tåg med för många personer.

Anneli, 77: Inte så ängslig

På perrongen finns också 77-åriga Anneli Christiansen. Hon väntar på ett Pågatåg och stöttar sig mot sin rollator. Vanligtvis undviker hon rusningstid men på grund av strul med ett annat anslutande tåg måste Anneli åka senare än planerat. Men hon är inte orolig.

– Jag är inte så ängslig av mig. Jag tar det som det kommer, säger Anneli Christiansen.

Skånetrafikens hemsida finns en länk där resenärer kan se hur många lediga säten det finns på olika avgångar med bussar och Pågatåg. Däremot finns ingen sådan information om Öresundstågen.

Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken, berättar att antal resande minskade med 50 procent i mars. Nu har det ökat till 60 procent av normala antalet resenärer.

Anneli Christansen, 77.

– Jag vet att det finns avgångar som är fulla och det är olyckligt. Vi kommer aldrig helt kunna undvika det, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Han menar att det generellt inte är trångt på tågen samtidigt finns det begränsningar i kapacitet.

– Just nu pågår olyckligtvis stora banarbeten. Det betyder att vi är begränsade i hur många tåg vi kan köra, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Kan ni öka antalet platser för att minska smittorisken?

– Vi kör så många och så långa tåg vi kan just nu. Vi uppmanar resenärer att inte ta en avgång med mycket resenärer. Det måste vara ett samspel.