Märta Stenevi till falukorvsattack mot Ebba Busch: ”Viftar på Stureplan”

Uppdaterad 2022-09-09 | Publicerad 2022-09-08

Den som saknat falukorven som ett slagträ i debatten behövde inte vänta länge.

Redan under första delen av TV4:s partiledarutfrågning köttade Märta Stenevi på.

– Samtidigt som Ebba viftar med falukorvar på Stureplan går familjer på knäna, sa MP-ledaren.

När Ebba Busch viftade med en falukorv under den radiosända P1-debatten förra fredagen blev det maträtten på allas läppar, så att säga.

Falukorvsduellen fortsatte

Även under TV4:s stora partiledarutfrågning kom delikatessen på tal när Stenevi anklagade Ebba Busch för att vifta med falukorvar på Stureplan istället för att bry sig om fattiga familjer.

– Ni på den blåbruna sidan går till val på att sänka a-kassan, på att införa en ny stupstock i sjukförsäkringen och införa bidragstak som innebär att barnfamiljer i hela landet inte vet hur de ska få mat på bordet i slutet av månaden. Jag förstår inte hur man kan gå till val på att göra livet så mycket sämre för utsatta barn.

Ebba Busch hade dock svar på tal:

– Du kan häckla den falukorven bäst du vill, men jag har rest runt med den i hela landet. Den är symbolen för ett Sverige där familjer har tid för varandra, tid att se varje barn, ett Sverige där ingen unge behöver lämna matbordet med en kurrande mage.

Hon fortsatte:

– Den drömmen är på väg att gå förlorad i Sverige för att ni fyra är oense om det mest grundläggande. Och notan för ert fanatiska kärnkraftmotstånd får de allra mest utsatta betala. Man kan bara häckla den där falukorven om man inte vet vad det innebär att vända på hundralapparna i slutet av varje månad.

”Slängs till vargarna”

I ordväxlingen fick Märta Stenevi lämna en sista kommentar, utan att falukorven kom på tal.

– Jag träffar familjer varje vecka som inte har råd att sätta mat på bordet i slutet av månaden, som är utförsäkrade, som är utan jobb, som inte vill något hellre än att arbeta, men som hålls tillbaka av systemet vi har i dag. Och när ni går till val på att de familjerna ska få mindre pengar i plånboken samtidigt som priserna ökar så slänger ni de barnen bokstavligt till vargarna i gängen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln