Polisen inleder särskild händelse efter våldsvågen

Målet: Bryta våldsspiralen på två veckor

Publicerad 2023-01-20

Stockholm skakas av sprängdåd och skjutningar.

Nu inleder polisen en särskild händelse för att hantera våldsvågen.

– Vi har flera gängkonflikter som pågår samtidigt, säger Mattias Andersson, tillförordnad polisregionchef i Stockholm.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av de många våldsdåd som nu skakar regionen. Det meddelade polisen under en pressträff på fredagen.

– Vår första och högsta prioritet är att bryta våldsutvecklingen i regionen. Inget är viktigare än det, säger Mattias Andersson.

Mattias Andersson säger att polisen är pressad och att man jobbar på övertid för att hantera situationen.

– Det är en väldigt intensiv period. Vi sliter oerhört hårt, säger Mattias Andersson som säger att många arbetar övertid för att hantera våldsupptrappningen.

Kommenderingschef Hanna Paradis och Mattias Andersson, tillförordnad polisregionchef i Stockholm.

Enligt polisen är det flera konflikter i Stockholms gängmiljöer som ligger bakom ökningen av sprängdåd och skjutningar de senaste fyra veckorna.

Just nu pågår tre konflikter som klassas som röda, enligt kommenderingschef Hanna Paradis som säger att polisen har bra koll på nätverken och orsakssambanden bakom våldet.

– Vi har en hög konfliktnivå och några nätverk är särskilt tongivande, säger hon.

”50 procent under 18 år”

Enligt henne säger man att man ser en tydlig förskjutning när det gäller vilka som utför skjutningar och sprängdåd. De är betydligt yngre än tidigare.

– 50 procent av de misstänkta är under 18 år. Det är nytt. En annan tendens är att de unga blir tvingade och hotade till att begå brotten. Gör de inte det riskerar de att förlora sina egna liv, säger Hanna Paradis.

Polisens tidslinje över den senaste tidens händelser.

Hon säger att polisen lyckas avbryta flera av våldsdåden och man så sent som häromdagen stoppade gängkriminella med vapen i en bil söder om Stockholm.

– Det här är ett hänsynslöst beteende som inte bara drabbar dem de är ute efter utan även boende i miljöerna, säger hon.

Polisen vill inte beskriva konflikterna närmare, men säger att det kan handla om konflikter kring narkotikamarknaden och vara personliga. Att polisen också gjort beslag och gripanden kan också ge upphov till konflikter, enligt Hanna Paradis.

Polisen på plats i Årsta under natten till fredagen, då en explosion skedde i ett trapphus.

Fler väntas gripas

Tidigare i veckan meddelade polisen att man frihetsberövat tio personer i samband med ett sprängdåd mot en restaurang på Södermalm och en skjutning mot ett kontorshus i Kista.

– Vi har frihetsberövat ett stort antal personer och kommer att frihetsberöva fler. Det kommer komma mer husrannsakningar och stora beslag. Vi kommer inte bara gå mot de allra grövsta brotten utan mot alla brott. Mot deras ekonomi, penningtvätt och mot tillgångar de inte ska ha, säger Mattias Andersson.

Kommer det att eskalera?

– Det är svårt att säga. Vi har tre pågående konflikter med färgkod röd. Ju mer vapenbeslag vi gör ju mer kommer det att dämpa konflikterna.

På frågan på hur lång tid det väntas ta att dämpa konflikten svarar Mattias Andersson:

– På två veckor ska vi vara i fas, säger han.

Följ ämnen i artikeln