Åklagaren om förgiftade flickan: Visste inte om hon skulle överleva

Publicerad 2023-04-05

Paret från Eslöv misstänks ha synnerligen grovt misshandlat sin ena dotter.

Orosvarning i höstas – tre månader senare kom akutlarmet

Det är bara några timmar kvar till julafton då en flicka kommer in till akuten med livshotande skador. Hon har fått i sig ättiksprit – men skador på flickan tyder på att hon utsatts för betydligt mer än så.

I själva verket kom det första larmet tre månader tidigare.

Och den lilla flickan har knappt setts till i skolan sedan terminens start.

Det är förhandling i förvaltningsdomstolen i Malmö.

Sex barns närmaste framtid ska avhandlas. Deras föräldrar är misstänkta för allvarliga brott och socialtjänsten ser ingen annan utväg än att alla barnen ska omhändertas.

Föräldrarna protesterar. Åtminstone gällande fem av de sex barnen.

Det sjätte, den idag sjuåriga flickan, går föräldrarna med på att hon ska omhändertas. De menar att hon har en hjärnskada och ett självskadebeteende och ”ett omfattande vårdbehov som inte kan tillgodoses i hemmet”, som mamman uttrycker det.

”Bedömer flickan som åldersadekvat”

Det är en uppgift som senare ska tillbakavisas. Ingenting i utredningen visar att flickan vare sig har en hjärnskada eller skadar sig själv.

– De uppgifterna kommer bara från föräldrarna. Vi uppfattar det snarare som tvärtom, vi bedömer flickan som åldersadekvat, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin.

Samtliga barnen omhändertas.

På en intensivvårdsavdelning i Lund vårdas då fortfarande den sjuåriga flickan för allvarliga skador orsakade av ättiksprit.

Hennes magsäck opereras bort.

En flicka som precis börjat nollan kommer aldrig mer kunna äta fast föda.

– Ett tag visste vi faktiskt inte om hon ens skulle överleva, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin.

Flickan bor nu på sjukhuset i Lund.

Anmälningar i augusti

Men vad ledde fram till att en 34-årig kvinna och en 43-årig man från Eslöv i Skåne nu sitter häktade misstänkt för synnerligen grov misshandel av ett av sina barn?

Offentliga handlingar visar hur den första orosanmälan om att något inte stod rätt till gjordes i september ifjol. Den 34-åriga mamman har då ramlat och blir inlagd på sjukhus.

Något med mamman får dock vårdpersonalen att känna oro för att barnen inte får rätt omsorg i hemmet. Två anmälningar görs och en utredning inleds.

I den uppger mamman själv att hon ibland använder amfetamin bredvid sin övriga medicinering, då hon uppger att hon har en rad kroppsliga åkommor och smärtproblematik.

Ett av barnen uppger att det sett mamman ta sprutor i armvecket. Utredningen visar även att det äldsta barnet i familjen misstänkts få ta ett alldeles för stort ansvar för sina syskon som vida överstiger hennes unga ålder.

Samtidigt börjar den idag 7 år gamla flickan förskoleklass. Men flickan dyker sällan upp i skolan.

Fått i sig ättiksprit av misstag

Föräldrarna kontaktas och en handlingsplan utformas.

– Skolan har följt våra rutiner så till vida att en handlingsplan upprättades och skolan hade kommunikation med föräldrarna kring barnets frånvaro. I nuläget kan vi inte vidare kommentera det som skett. Vi följer naturligtvis ärendet noga och har kontakt med polisen, säger Jörgen Larsson, förvaltningschef för Barn och Utbildning i ett pressmeddelande.

Vilka ytterligare åtgärder som sedan görs framgår inte tydligt. Pappan själv säger i ett yttrande från Kriminalvården att den utredning som inleds i september återupptas först när den sjuåriga flickan förs till en akutmottagning i Lund och hela brottsutredningen drar igång.

Föräldrarna, som båda konsekvent nekar till brott, säger att flickan av misstag fått i sig ättikssprit, som ställts på torktumlaren för att ta bort dålig lukt.

24-procentiga ättika kan ge frätskador i munnen, matstrupen och magsäcken. Har man otur kan man få det i struphuvudet vilket kan göra att man får svårt att andas.

Undernärd och vanvårdad

Åklagaren tror inte att flickan druckit vätskan frivilligt.

– Vi misstänker att föräldrarna antingen har tvingat i henne det eller på något sätt agerat så att hon har fått i sig ättikan, säger Ingegerd Jigin.

Förutom skadorna i magsäcken så ser läkarna ser även andra, äldre skador på flickan. Bland annat frakturer som ser ut att ha fått läka på egen hand. Hon är undernärd och upplevs vanvårdad.

Föräldrarna är därför häktade inte bara för synnerligen grov misshandel den 23 december. De är även misstänkta för misshandel av flickan under en tidsperiod på över två år – april 2020 till juni 2022.

Månaden innan flickan fördes till sjukhus misstänks hon dessutom ha hållits isolerad i hemmet, något som gör att föräldrarna även misstänks för olaga frihetsberövande.

– Misstanken är att hon har låsts in hemma. Men vi vet inte hur länge det har pågått, brottsmisstanken gäller åtminstone december månad, säger Ingegerd Jigin.

”Generös inställning till medicinering”

Inga av de andra barnen misstänks ha utsatts för våld. Varför just den nu 7-åriga flickan skulle ha drabbats kan ingen svara på.

– Vi vet inte varför det kan vara så. Vi har inga belägg för att syskonen har blivit utsatta för något brottsligt, säger Ingegerd Jigin.

Flera av barnen i familjen har diagnoser och funktionsnedsättningar av olika slag men enligt utredningen tyder mycket på att föräldrarna också spekulerat mycket kring barnens sjukdomar och problem som de nödvändigtvis inte har eller uppfattas ha av omgivningen.

”Att bli tillskriven en felaktig diagnos, påverkar naturligtvis barnens hälsa och utveckling”, konstaterar Förvaltningsrätten.

De menar även att föräldrarna upplevs ha en ”generös inställning till medicinering såväl avseende sig själva som barnen”.

I en paragraf 7-utredning, en så kallad liten sinnesundersökning, som gjorts av mamman, där det går att misstänka att hon lider av en allvarlig psykisk störning, framgår det att familjen levt i en socialt utsatt situation.

Mamman har varit sjukskriven i många år för att ta hand om barnen. Även pappan har varit sjukskriven i längre perioder, på grund av smärtproblematik. De har ekonomiska skulder och mamman beskriver hur hennes liv mest bestått av barnen.

Flickan läker och återhämtar sig

Hon uppger att hon ”hållit lite för hårt i barnen”, och inte velat ta emot hjälp. Samtidigt visar handlingar att de ansökt om assistans vid flera tillfällen. Så sent som en månad innan jul ansökte de om akut avlastning med den sjuåriga flickan.

I förvaltningsrättens dom säger pappan att man starkt kan ifrågasätta utredningen:

”Det pågår en polisutredning men socialtjänsten har redan bestämt sig för vad som har hänt. De bedömer att det inte bara är en omsorgsbrist utan de anser att vi medvetet straffat och särbehandlat flickan men det finns ingen grund för det påståendet.”

Flickans målsägandebiträde Malin Raihle säger att den sjuåriga flickan i nuläget behöver ges utrymme att läka och fokusera på sin återhämtning.

– De utredningar som nu pågår behöver tillåtas att fortgå och det är min förhoppning att de frågetecken som finns kommer att rätas ut genom dessa. Flickan mår under omständigheterna bra.

Följ ämnen i artikeln