Elever belönades med chokladkaka om de varit friska

Barn som varit sjuka blev utan: Fick applådera

Uppdaterad 2023-01-09 | Publicerad 2023-01-06

Årets sista skoldag blev en ledsam dag för flera av mellanstadiebarnen på Ljungvikskolan i Gråbo.

Under julavslutningen bjöds alla som haft full närvaro under terminen på chokladkakor – medan de som varit lediga eller sjuka fick titta på.

– Det här är inte rätt på något sätt, säger en förälder till Aftonbladet.

Julavslutningen blev inte en stämningsfull högtidsstund för alla elever på Ljungviksskolans mellanstadium i Gråbo, Lerums kommun. I stället gick flera av barnen hem från årets sista skoldag och var ledsna.

Anledningen var ett nytt inslag på avslutningen där de elever som haft 100-procentig närvaro under terminen premierades. De belönades med varsin chokladkaka.

Det var Lerums tidning först att berätta om.

Under julavslutningen fick elever som inte haft någon sjukfrånvaro under året en chokladkaka, medan de andra blev utan. Bilden är en genrebild.

De som missat skoldagar fick titta på. Om de varit borta av en helt giltigt skäl, sjukdom eller läkarbesök, spelade ingen roll.

– Sen fick de barnen sitta och applådera åt dem, berättar Yvonne Andréasson.

Hennes två barnbarn går i fjärde och sjätte klass i skolan och har båda varit väldigt ledsna efter avslutningen, berättar hon.

Mamman: Kände sig dum

Yvonne är själv lärare sedan 32 år och blev väldigt upprörd när hon hörde om vad som hänt. Enligt henne riskerar lärarna att sänka både motivation och självkänsla hos barnen.

Julen är också en särskilt tuff tid för många barn, menar hon.

– Vi vet att det är många elever som inte får julklapp, julmat och julgodis eller ens någon julstämning. Att då göra såhär mot barnen... det är så kränkande och upprörande, säger Yvonne.

Yvonne Andréasson är mormor till två elever på skolan och hon berättar att de båda hade varit väldigt ledsna efter avslutningen.

En mamma till en tioårig dotter på skolan har reagerat starkt på det inträffade. Enligt dottern sa lärarna att det här är en ny avslutningstradition.

Hon berättar att dottern kände sig dum för att hon har varit borta tre gånger under terminen: en gång för att hon var förkyld, ett läkarbesök och en begravning.

– Det är helt orealistiskt att göra något sånt här 2022. Det har varit en pandemi, och den är inte helt över. Man ska stanna hemma när man har symtom, säger hon.

Hon tror att många barn nu kan känna sig pressade att gå till skolan trots att de inte mår bra.

– Jag kan tänka mig att de har tänkt att det ska motivera barnen, men det känns väldigt opedagogiskt. Barn med problematisk skolfrånvaro kommer ha ännu svårare att ta sig till skolan när de vet att det uppmärksammas såhär, säger hon.

”Här har det blivit fel”

Hon har kontakt med flera föräldrar som också har reagerat starkt och flera av dem har hört av sig till skolans rektor. Både hon och Yvonne Andréasson förväntar sig att barnen får någon slags ursäkt från skolan.

– Man får nog be dem om ursäkt. Sen kommer eleverna säkert bli oroliga när det närmar sig sommaravslutning, det kommer ta tid tills man byggt upp lugnet igen.

Fredrik Höög, rektor för årskurs 4–6, har själv inte känt till inslaget på julavslutningen. Han blev kontaktad av föräldrar som reagerat på händelsen, men har inte hunnit prata med de ansvariga lärarna ännu.

Han säger att lärarna i arbetslaget är bra pedagoger och att de haft en god avsikt.

– Som lärare har man nog velat premiera närvaro men sättet som det blir mottaget på har inte blivit bra, det är inget att säga om det. Här har det blivit fel och då får man göra om och göra rätt, säger han.

Var det ogenomtänkt?

– Jag kan inte uttala mig om hur de har tänkt, men jag är säker på att tanken har varit god.

Han säger att det inte är fråga om någon tradition. Och man kommer inte att fortsätta med det.

– Just på det här sättet kommer det inte att ske, blir något inte bra gör man inte om det. Men hur man kan göra för att visa elever att det är lättare att lyckas i skolan med en hög närvaro är bra att jobba med.

Följ ämnen i artikeln