Vittne: ”Det regnade ner isolering över oss”

Renovering kan ha orsakat snabba spridningen

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON/STOCKHOLM. En storbrand bröt natten till onsdag ut i det 24 våningar höga bostadshuset i London.

Minst tolv människor är döda och över 70 har förts till sjukhus.

Många misstänker nu att brandens omfattning kan ha orsakats av en tidigare renovering av fastigheten.

– Jag vet att folk har dött i dag och att det hade kunnat förhindras om rätt material använts, säger Ash Sha, som bott i området i 27 år.

1 av 3 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Ash Brand är övertygad om att Grenfell Tower renoverats på rätt sätt hade elden inte fått den snabba spridningen.

Vid 10-tiden på onsdagsmorgonen ryker det fortfarande kraftigt från 24-våningshuset Grenfell Tower i västra London.

I en radie av flera kilometer runt huset ligger små kolbitar utspridda som duggat ned från himlen.

– Det var på grund av de här som branden startade, säger Ash Sha, som bott i området i 27 år, och plockar upp en av de förkolnade bitarna från marken.

”Isoleringen regnar ned över oss”

– Byggnaden är gjord i tegel precis som de flesta andra hus i området. Men för några år sedan renoverades den och fick en grön fasad så att den skulle matcha med de nyare byggnaderna i området, säger Ash och fortsätter:

– Det var då de satte in den här isoleringen som nu regnar ner över oss. Den skulle vara eldresistent men istället började den brinna och spred elden över hela byggnaden.

Ashs moster bor på andra våningen men tog sig ut välbehållen. Varenda lägenhet i fastigheten har brunnit och Ash säger att han vet flera personer i byggnaden som mist sina liv.

– Jag är både arg och ledsen. Arg för att detta hade kunnat förhindras om rätt material använts, och ledsen för att jag vet att folk dött i dag.

”Min vän dog därinne”

En man som bor på fjärde våningen står på gatan nedanför byggnaden, och tittar med tom blick på det nedbrunna huset.

– Nu har jag ingenting. Men framförallt så har min vän dött därinne.

Enligt honom startade allt med att ett kylskåp på fjärde våningen fattade eld.

– De renoverade huset för 10 miljoner pund. Nu är det inte värt tio pence, säger den förtvivlade mannen.

”Kommer bi stora protester”

Enligt Ash har det tidigare diskuterats kring huruvida de andra höghusen i området skulle få samma renovering – eller om de skulle rivas.

– Låt oss hoppas att de river dem nu, för vi vill inte att detta händer fem gånger till.

Han tror även att händelsen kommer att leda till enorma protester.

– Även om det bara är ett liv som spillts så är det tillräckligt.

Kan ha berott på renoveringen

Det är i skrivande stund oklart vad som orsakade storbranden. Jan Wisén, biträdande avdelningschef vid MSB, menar att det var ett otroligt snabb brandförlopp.

– Det är ju en relativt modern byggnad som är nyrenoverad och då ska ett brandförloppet inte kunna ske på det här sättet utan betydligt mer långsamt.

Enligt honom finns det flera möjligheter till hur branden startat men säger att det kan bero på isoleringsmaterialet och att det kan ha lett till en snabba spridning via fasaden.

– Jag har sett på många håll i världen och även i Sverige problem med att man isolerar med cellplast, vilket är bra och billigt ur isoleringssynpunkt men helt förödande ut brandsynpunkt. Om man har detta bakom en ytfasad så blir det som en skorsten upp.

”Bara en tidsfråga”

Den lokala aktivistgruppen Grenfell Action Group har både före och efter renoveringen larmat om att brandsäkerheten i byggnaden varit bristfällig, bland annat då flera nödutgångar varit blockerade med skräp.

I ett blogginlägg skriver man bland annat att de ansvariga för byggnaden ”leker med elden” och att ”det bara är en tidsfråga innan något händer”.

Flera boende har även vittnat om att platsen för nödfordon var ”kraftigt begränsad”.

Byggföretaget: Uppfyllt alla säkerhetsstandarder

På onsdagen meddelade byggföretaget Rydon, som ansvarade för förra årets renovering av Grenfell Tower, att man inlett en utredning av branden.

I ett uttalande säger företaget även att man är ”chockad över att höra om den förödande branden” men att deras arbete ”uppfyllde all nödvändig byggkontroll samt brandregler och hälso- och säkerhetsstandarder”.

Publicerad:

LÄS VIDARE