Snöleoparder smittade i covid-19

Uppdaterad 2020-12-13 | Publicerad 2020-12-12

Fem olika djur har tidigare bekräftats med coronaviruset.

Nu har även tre snöleoparder testats positivt för covid-19, rapporterar CNN.

– Förmodligen blir de helt friska och får lindriga symtom i de allra flesta fall, säger Karl Ståhl tillförordnad statsepizoolog.

Det har kommit flera rapporter om djur som testats positivt för covid-19. 

Men det var när flera danska minkar upptäcktes bära på en muterad form av coronaviruset som frågan om coronavirusets påverkan på djur och smittspridningen fick ljus på sig.

Tre snöleoparder på Louisville Zoo i den amerikanska delstaten Kentucky har testats positivt för covid-19, rapporterar CNN. Det handlar om en hane och två honor som alla tre beskrivs ha milda symtom. 

Karl Ståhl, tillförordnad statsepizoolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt är inte förvånad.

– Det betyder ingenting. Leopard är ytterligare bevis på att katter är mottagliga och att de i de flesta fall inte blir sjuka. De får en infektion som de blir helt friska från, säger Karl Ståhl och fortsätter:

– Vissa djur som katter, minkar och hundar till viss grad, är mer mottagliga för coronaviruset.

De elva veckor gamla snöleoparderna Sheela och Leila på ett zoo i Berlin.

”Mer mottagliga”

Enligt CNN har snöleoparderna fått smittan via en djurskötare på Louisville Zoo.

Snöleoparden är därmed det sjätte djuret som testats positivt för covid-19 efter närkontakt med människor. Tidigare har flera tigrar och lejon testats positivt för covid-19 vid Bronx Zoo i New York i USA.

Även hundar och katter har infekterats med viruset i USA enligt landets smittskyddsmyndighet CDC. Det verkar hittills odödligt hos djur – utöver minkar som drabbats hårt av pandemin.

Risk att bli smittad av husdjur

Att smittspridning mellan djur och människor finns är ingenting nytt. I Sverige finns hittills inget bekräftat fall på varken hund eller katt. Risken att bli smittad av sitt husdjur finns dock, menar Karl Ståhl.

– Vi har inte testat jättemånga men vi har testat ett antal där man har misstänkt coronasmitta för att ägaren har varit smittad. Sedan har djuren fått någon typ av hosta men vi har inte lyckats bevisa coronaviruset hos husdjur. I Sverige är det bara mink, säger Karl Ståhl och fortsätter:

Hittills har 13 minkgårdar bekräftats ha coronasmitta i Sverige.

PODD Vaccinfrågan: Så kan det funka i regionerna

Aftonbladet Daily med Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i Region Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen