Anders Tegnell: Tufft för Europa även 2021

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dödstalen minskar i Europa.

Men Sveriges statsepidemiolog tror inte att den dramatiska nedgången håller i sig.

– Det kommer nog att finnas en risk för att det drar igång igen efter jul och nyår, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

– Jag tror att det blir en tuff vinter i Europa.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter efter att WHO i en ny rapport visar att antalet dödsfall minskar i Europa.

Under en sjudagarsperiod fram till den 6 december minskade antalet döda i covid i Europa med tre procent. Men även om dödstalen just nu sjunker, så fortsätter antalet smittade att öka.

Och enligt Tegnell pekar mycket på att såväl smittspridning som dödstal kommer att öka med ny fart när länderna börjar öppnar upp igen år 2021.

– Jag tror inte att man kan hålla sina samhällen stängda så länge den här gången. Man måste nog öppna igen för att inte få väldigt många negativa effekter och då kan det vara svårt att hålla tillbaka smittan, säger Tegnell till DN.

Anders Tegnell tror att det kommer att bli en tuff vinter för Europa.
Foto: Lotte Fernvall
Anders Tegnell tror att det kommer att bli en tuff vinter för Europa.

Stor skillnad

Han framhåller att det skiljer stort mellan olika länder. Tjeckien haft en kraftig uppgång den senaste tiden och i Turkiet har dödstalen slagit rekord varje dygn under den senaste veckan.

I Tyskland flaggade förbundskansler Angela Merkel under onsdagen för kommande strängare restriktioner efter att landet rapporterat sin högsta dödssiffra på ett dygn, 590 personer, under hela pandemin.

Landet tvärstängde i slutet av oktober efter skenande siffror.

– Jag är ledsen, och det menar jag från djupet av mitt hjärta, sade Merkel i ett tal under onsdagen där hon beskrev läget som "mycket alarmerande", med det ökande antalet människor som dör samtidigt som allt fler behöver intensivvård.

Dramatisk minskning i väst

Hopp finns dock, sett till exempelvis Belgien, Nederländerna och Frankrike. Antalet som dör minskar där kraftigt just nu. Samtidigt har Frankrike inte lyckats pressa ner smittotalen på det sätt man förväntat, och de lättnader man hade hoppats kunna införa i mitten av december efter tidigare nedstängning ser ut att få vänta.

– Om den dramatiska nedgången är verklig eller om det finns ett inslag av att man inte testar lika mycket som man tidigare gjort vet vi inte. Men det är klart att nedgången har varit ganska dramatisk i framför allt västra Europa under senare tid, säger Tegnell till DN.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Foto: Michel Euler / TT
Frankrike har inte lyckats pressa ner smittotalen. Bild från Paris.
Foto: Joerg Carstensen / TT
En man i Berlin som testas för coronaviruset.
Publicerad:

LÄS VIDARE