Deltavariant försenar engelskt återöppnande

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-14

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gav under måndagen beskedet att landet kommer skjuta på återöppnandet.

”Vi skjuter på det bara lite längre” säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under måndagens presskonferens.

Till följd av en ökad spridning av deltavarianten av viruset så skjuter England på återöppnandet av samhället, som var planerat till den 21 juni, till den 19 juli.

– Vi kan inte eliminera covid, vi måste lära oss att leva med det, sade premiärministern allvarsamt under måndagens presskonferens.

Han gav under presskonferensen ett förväntat, men av många engelsmän fruktat, besked: Det kommer att dröja fyra fler veckor än planerat innan befolkningen återigen kan gå på puben, dansa på en nattklubb och umgås i folksamlingar över 30 inne i sina hem.

Ökad spridning

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor.

Det är den snabbt ökande spridningen av deltavarianten av covid-19 som får landet att skjuta på planerna. Deltavarianten, som nu står för över 90 procent av de nya fall av smittan som upptäcks i Storbritannien, tros vara mer smittsam än den variant som tidigare dominerade.

Den gångna veckan har antalet nya fall av covid-19 i Storbritannien ökat med nära 50 procent och även antalet sjukhusinläggningar ökar.

Vaccin nyckeln

För att bekämpa spridningen av virusvarianten ska nu landet öka vaccinationstakten ytterligare. För att fler ska vaccineras färdigt snabbare kommer även den rekommenderade tiden mellan den första och den andra dosen att kortas från nuvarande 12 veckor till 8 veckor.

Hittills har över 40 procent av landets vuxna befolkning fått två doser av vaccinet vilket gör Storbritannien till en av de länder i världen som kommit längst med sitt vaccinationsprogram.

Delvisa lättnader

Några restriktioner kommer dock att lättas delvis – bland annat kommer fler gäster än 30 att tillåtas närvara vid bröllop från och med den 21 juni. Därtill kommer ett fåtal sportevenemang och teaterföreställningar att tillåtas ta emot publik som del av ett studie.

Beslutet att skjuta på återöppnandet kommer att prövas på nytt den 28 juni. I nuläget ser dock inga ytterligare restriktionslättnader ut att kunna genomföras innan den 19 juli.

Men mer än fyra veckor tror inte den brittiska premiärministern att det borde dröja innan restriktionerna i riksdelen England sedan kan lättas som planerat.

– Som saker ser ut nu, och baserat på de bevis jag kan se nu, så är jag fast övertygad om att vi inte kommer behöva mer än fyra veckor, sade Boris Johnson avslutande.