”Han försökte skydda sig från attacken”

17-åring mördad på Seved i Malmö

Uppdaterad 2020-11-06 | Publicerad 2020-11-03

En förbipasserande cyklist kan ha blivit vittne till mordet på 17-åringen i Malmö. Han såg hur några män attackerade en tonåring. En av dem hade ett tillhygge.

– Jag ser att den yngre killen backar och att han försöker skydda sig från attacken, säger 45-årige Iestyn.

Strax innan klockan 2 på natten hörde boende på Algatan i Malmö hjärtskärande rop från gatan.

– Det var någon som skrek ”Hjälp! Hjälp!” och något om att det gjorde väldigt ont. Jag tyckte också att personen ropade ett mansnamn flera gånger, säger en kvinna som vill vara anonym.

Kvinnan vågade inte gå ut på gatan och titta efter. Istället ringde hon och flera andra grannar polisen.

När polisen kom fram till platsen fann man en 17-årig kille med svåra stick- och skärskador. Hans liv gick inte att rädda.

– Det tog lång tid innan ambulansen kom. Först kom bara polisen. Jag tror att killen hade klarat sig om ambulansen kommit tidigare, säger en ung man som vill vara anonym.

Under morgonen gick polisen ut med att man misstänker att 17-åringen blivit mördad. Men någon gärningsman är ännu inte gripen.

”Han föll till marken”

En Malmöbo i 45-årsåldern kan ha blivit vittne till delar av händelseförloppet. Han kom cyklande förbi platsen strax innan klockan 2.

– Det var två eller tre stycken som bråkade med en yngre kille. En av dem hade ett tillhygge och attackerade den yngre så han föll till marken, säger 45-årige Iestyn.

Iestyn, 45, blev vittne till mordet i Malmö i natt.

Iestyn såg hur den yngre killen backade och att denne försökte skydda sig mot attacken. Han kunde inte avgöra vad det var för tillhygge.

– Det var mörkt ute och jag var en bit från platsen. Hade jag varit närmare så hade jag definitivt kunnat identifiera dem.

Han uppfattade det som om polisen snabbt var på plats. Och att man inledde en jakt på den eller de som dödat 17-åringen. Idag är Iestyn bedrövad över det som har hänt.

– Det är förjävligt. Det är inte första gången sånt händer. Jag har vänner till mig som har barn som också har blivit dödade.

Måste bli bättre uppfostran

Iestyn tycker att polis och politiker måste ta problemet med grova våldsbrott bland unga på större allvar. Att det krävs större insatser för att stävja utvecklingen. Men han menar att föräldrar också måste göra mer.

– Barn är inte uppfostrade på samma sätt här som i England – som jag kommer från. Vett och etikett är det som gäller där. Får inte barnen den uppfostran så har de sedan svårt att fostra sina egna barn. Det går det i generationer.

40-årige Yasser berättar att han är orolig när barnen går till skolan. Han följer därför alla sina tre barn till och från Sofielundsskolan.

– Jag tycker att man borde sätta upp kameror på gatorna här. Det finns kameror på torget men inga på gatorna runt om.

Fynd på brottsplats

En tonåring som bor i kvarteret har en idé om hur situationen på Seved kan förbättras.

– Varför inte låta arbetslösa som bor här hjälpa till? Man kanske kan anställa dem för att hålla koll och skapa trygghet i området.

Under tisdagsmorgonen genomförde polisen en teknisk undersökning av brottsplatsen. Vilket ledde till en del fynd.

– Man har säkrat spår på platsen och har gjort vissa beslag. Vad det rör sig om kan jag inte kommentera, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.

Mordplatsen.

Följ ämnen i artikeln