Coronapandemin

Norden rustar för en ny coronavåg – stänger ner igen

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Coronafallen fortsätter att öka i Norden och nu rustar länderna för en ny coronavåg med nya skärpta restriktioner.

I Danmark utökas munskyddskravet och försäljning av alkohol förbjuds efter klockan 22.

I Finland kan det bli förbjudet med svettiga aktiviteter inomhus.

Smittspridningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland fortsätter att öka och i veckan har regeringarna i samtliga länder gått ut med nya, hårdare coronarestriktioner.

Här på hemmaplan kom särskilda lokala råd för Uppsalabor och regeringen gav nattklubbar och deras besökare en skarp åthutning efter återkommande rapporter om trängsel och förbjöd återigen danstillställningar för fler än 50 personer.

– Det duger inte att springa omkring på fester, det är djupt oansvarigt och respektlöst, sa Mikael Damberg (S), inrikesminister under en pressträff.

Restauranger får fortsätta ordna konserter och andra tillställningar fortsatt, men högst åtta personer får sitta vid samma bord.

– Det duger inte att springa omkring på fester, det är djupt oansvarigt och respektlöst, sa Mikael Damberg (S).

Munskyddskrav på danska restauranger

Även danskarna får nya coronaförbud. Från och med måndag är maxgränsen för allmänna sammankomster sänks från 50 personer till tio och från klockan 22 är det förbjudet för affärer att sälja alkohol.

Regeringen uppmanar även danskarna att inte med mer än 10 personer i privata sammanhang.

– Vi måste avvisa det sociala, sa Mette Frederiksen under en pressträff.

Med start onsdag är det också krav på munskydd i offentliga miljöer inomhus, som livsmedelsbutiker, sjukhus och restauranger. Dessutom förlängs den skärpta gränskontrollen till början av januari och förbud mot resor till Norge och de flesta svenska regioner har införts.

– Vi måste avvisa det sociala, sa Mette Frederiksen under en pressträff.

– Vi måste avvisa det sociala, sa Mette Frederiksen under en pressträff.

Kan begränsa aktiviteter med närkontakt

Även i grannlandet i öst, som hittills varit skonat från ett större utbrott, oroas regeringen av smittotrenden.

I områden där smittan ökar uppmanas kommuner att se över begränsningar vuxnas för fritidsaktiviteter, skriver Hufvudstadsbladet.

– Det gäller framför allt idrottsgrenar där man har närkontakt och svettas inomhus, men också körverksamhet där det föreligger en risk för droppsmitta, säger vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C) till Hufvudstadsbladet, men går inte in på exakt vilka aktiviteter som bör stängas.

Drabbade regioner bör överväga att begränsa antalet tillåtna deltagare på offentliga tillställningar. Vid samhällsspridning bör antalet deltagare vara högst tio.

Liksom i Sverige rekommenderas finländare som kan att jobba hemifrån. Högskolorna bör ”allvarligt överväga” att införa distansundervisning.

Norges statsminister Erna Solberg.

Solberg: Krafttag för ett normalt julfirande

Även i Norge har nya landsomfattande restriktioner utlovats kommande vecka. Men exakt vad har regeringen inte gått ut med än.

– När vi nu väljer att komma med utökade åtgärder nästa vecka så är det för att ett krafttag i november och början av december ger möjlighet till ett normalt julfirande med våra närmaste. Det tror jag är något vi alla skulle värdera efter det här året, sa statsminister Erna Solberg på en pressträff.

På Island har kurvan nu börjat vända neråt efter en topp i början av oktober. I samband med det stängdes de flesta sportanläggningar, barer och nattklubbar.

Dessutom förbjöds folksamlingar på mer än 20 personer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nytt coronabesked till nattklubbarna: Slutfestat nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Erna Solberg

Mette Frederiksen

Mikael Damberg

Danmark

Finland