Polisen kampanjar mot att skicka nakenbilder

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-10-26

Under höstlovet har polisen en reklamkampanj på Snapchat och Instagram för att informera om att man faktiskt kan göra sig skyldig till brott om man delar nakenbilder på nätet. Arkivbild.

Delande av nakenbilder är inte sällan ett brott – och de som tar emot dem ska ses som brottsoffer. Det är polisens budskap till barn och unga framför sina skärmar under höstlovet.

– Vi måste stoppa normaliseringen av det här beteendet, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.

Delandet av "dick pics" har blivit så normaliserat att många knappt reagerar om man får en sådan bild skickad till sig, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

– Det har väl gått så långt att man kanske visst tycker det är äckligt, men att man sedan lägger bort det och tänker att det är det nya normala. Men man får inte skicka bilder på det sättet, det är brottsligt.

Under höstlovet har polisen en reklamkampanj på Snapchat och Instagram för att informera om att man faktiskt kan göra sig skyldig till brott om man delar nakenbilder på nätet. Syftet är också att minska stigmatiseringen för den typen av brott.

Sexuellt ofredande

Enligt lagens mening är det i många fall ett sexuellt ofredande om man skickar en nakenbild till någon som inte har bett om det. Om mottagaren är under 15 år är det ett brott även om mottagaren bett om bilden.

– Som mottagare är man ett brottsoffer och man är en gärningsperson om man väljer att skicka det vidare till andra, säger Jan Olsson.

Enligt honom tror människor ofta att det som sker på nätet inte är lika farligt som i verkligheten. Men det kan vara precis tvärtom, säger Olsson.

– Det du säger i verkligheten kan göra ont för stunden, men för det som delas på internet är risken stor att det finns kvar för alltid, för alla att ta del av, säger han.

Bilden kan delas vidare

Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen, säger att många unga har svårt att se konsekvenserna på lång sikt av bilddelandet på nätet.

– Om du delar bilden med någon du tycker om, är du säker på vad som händer efteråt? Kan du lita på att den inte sprids och visas för andra som du inte vill ska se den?

I stiftelsens rapport Barnen och internet 2019 framgår att många föräldrar har dålig koll på barnens digitala liv. Bland föräldrar till barn på högstadiet är det bara knappt var tredje som känner sig väl insatt.

Det är för lite, anser Internetstiftelsen.

– Unga i dag är väldigt visuella och kommunicerar mycket med bild. Så det är inte konstigt att även den här kommunikationen flyttas över till bild, men det är viktigt att man som föräldrar pratar med barnen och pekar på lagboken, och säger att det kan faktiskt vara brottsligt att dela den här typen av bilder, säger hon.

Varför skickas bilden?

Ofta är det fokus på den som är utsatt, men det är viktigt att även prata med dem som skickar bilder, säger Jannike Tillå.

– Handlar det om att kränka eller skrämmas? Eller är det bara ett tafatt försök att flörta? Det är viktigt att försöka ta reda på vad som ligger bakom, och sedan förklara hur det kan upplevas för mottagaren, och att det är olagligt om man inte fått okej från mottagaren.

Vad ska man då göra om man får en nakenbild skickad till sig som man inte bett om?

– Till och börja med ska du ha klart för dig att du är ett brottsoffer. Och jag tycker du ska spara bilden och polisanmäla det, säger Jan Olsson.