Polisens nya kryptohopp i Hagen-fallet

Uppdaterad 2021-05-28 | Publicerad 2021-05-27

Många av dagens kryptovalutor är nästan omöjliga att spåra – vilket gör dem attraktiva för brottslingar.

Men nu hoppas den norska polisen knäcka koden och förhoppningsvis komma närmare svaret på vad som hänt försvunna miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen.

– Detta kräver avancerade kunskaper, men det är inte en färdighet som bara en person i hela världen besitter, säger Richard Beck Pedersen vid norska polisen till VG.

Det var i april 2020 som den norske miljardären Tom Hagen, 71, greps och häktades, misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, 68.

Polisen tror att Tom Hagen, som nekar till brott, har fejkat en kidnappning och vilselett utredarna.

Trots fortsatta misstankar har han försatts på fri fot.

Fallet har, sedan Anne-Elisabeth Hagens försvinnandet i slutet av oktober 2018, gäckat polisen, som sedan dess arbetat heltid med fallet och som engagerar ett 30-tal poliser.

Döljer spår

Trots att utredningen bedöms fortsätta fram till sommaren, kunde den norska polisen på måndagen presentera ett antal tidigare okända detaljer som ingått i planeringen och genomförandet av kidnappningen.

Bland annat rör det sig om en tidigare okänd kryptovaluta, tidsangivelser, en VPN-applikation som döljer spår samt anmärkningsvärt låga transaktionsbelopp, skriver VG.

Enligt den norska polisen är inget av de nya detaljerna unika i sig, men utgör tillsammans en mycket speciell kombination.

– Även om innehållet kan tyckas främmande och komplicerat för många är det, enkelt förklarat, de som inte tycker att detta låter komplicerat och som kanske känner igen dessa funktioner, som vi vill komma i kontakt med, förklarade polisinspektören Gjermund Hanssen för VG på måndagen.

Polisen tror att Tom Hagen, som nekar till brott, har fejkat en kidnappning och vilselett utredarna.

Vill plocka isär kryptovalutorna

Om drygt en månad är det tre år sedan som de första identifierade stegen i den troligtvis mycket noggrant planerade kidnappningen togs, och bland annat vidtogs flera åtgärder för att dölja ledtrådar under två sommarveckor, vilket har gjort utredningen mycket krävande för polisen.

För att komma ännu närmare svaret vad som hänt Anne-Elisabeth Hagen har norska National Cybercrime Center, med expertis inom it-brottslighet, nu kopplats in.

Enheten, som jobbar nära huvudutredningen, hoppas kunna komma kidnapparna på spåret genom att ”plocka isär” två typer av kryptovalutor – så kallad dash och monero – som den andra parten tros ha använt och som egentligen inte kan brytas ner och spåras, och på så sätt få bättre överblick.

– Jag vill inte kommentera specifikt vad vi har gjort eller gör i samband med dash och monero eller vad vi har uppnått. Men jag kan säga att vi är hoppfulla om att detta spår kommer att leda till ett resultat som är viktigt i utredningen. Just nu är det dessa två kryptovalutor som utgör de största utmaningarna för oss, säger Richard Beck Pedersen vid norska polisen till VG.

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i nästan tre år.

”Inte bara en person”

Bland annat har dash en funktion som erbjuder en slags mixtjänst i transaktionen, och som därmed gör kassaflödets ursprung svårt att utläsa.

– Det innebär att du blandar kryptovaluta med olika historik och gör det svårt att spåra penningflödet bakåt, säger Richard Beck Pedersen.

Han menar att den andra parten därmed har en mycket avancerad kunskap om kryptovaluta, anonymiseringsverktyg, transaktioner och det så kallade ”darknet”, vilket gör polisen hoppfull i att någon med liknande kunskaper kan komma att leda dem på spåren.

– För att kunna genomföra detta måste man ha specifika kunskaper om teknik och kryptovaluta, men det är inte en färdighet som bara en person i hela världen besitter. Det krävs inte mycket expertis för att göra saker mycket svåra, och jag tror att det finns fler som behärskar detta, säger han.