Toppdiplomaten: Konflikten förvärrades under Trump

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19

Toppdiplomaten Jan Eliasson har svårt att se ett slut på konflikten mellan Israel och Palestina – och menar att den har fördjupats under Donald Trumps presidentskap.

– Han gjorde mycket skada vill jag säga, säger Eliasson till Aftonbladets podd Utrikes.

Följ ämnen
Israel

Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006, känner en djup frustration över att striderna återigen har blossat upp mellan Israel och Palestina.

– Jag tror att jag sa ”inte en gång till” i viss frustration och sorg över att se det hända igen, säger Jan Eliasson i Aftonbladets podd Utrikes.

”Bytte fokus”

Jan Eliasson säger att USA spelar en alldeles central roll om man vill uppnå stabilitet i regionen och tror att den tidigare presidenten Donald Trump bidrog till en försämring mellan parterna.

– Han försökte helt negligera Palestinaproblematiken. Han bytte fokus till att öka kontakterna mellan framförallt Israel och Gulfstaterna. De bearbetades starkt, inte minst i och med att Jared Kushner åkte runt till ett antal små Gulfstater och fick dem att till slut acceptera att öppna förbindelserna till Israel, det kallas Abrahamplanen. Det gjorde att man nästan glömde att det palestinska problemet fanns.

Samtidigt pekar Jan Eliasson på farliga splittringar inom Palestina som också medverkat till ökad oro.

”Israel och Palestina-frågan glömdes bort”

– Palestinierna gjorde inte lätt för sig själva heller, därför att de har fortfarande en allvarlig splittring inom sig där Fatah och Hamas har blivit allvarliga fiender och därmed försvagar den palestinska fronten.

– Men under Trumptiden ”glömde” man Israel och Palestina-frågan, men nu bryter den ut och påminner oss om att denna fråga måste lösas. Den är livsfarlig inte bara för Israel och Palestina utan för världen.

Eliasson säger att USA spelar en absolut nyckelroll för att få Israel till förhandlingsbordet och att USA måste fortsätta trycka på. Men samtidigt, säger han, ökar pressen på regionens länder att ta eget ansvar.

– För det första är både Egypten och Qatar inblandade i medlingsförsöken nu. Sen håller spänningarna intressant nog på att minska mellan Iran och Saudiarabien som har haft en djup fiendskap. Det är kanske en känsla av att USA lämnar Afghanistan och inte roade av att få nya engagemang i Mellanöstern. Nu tänker länderna i regionen kanske att de måste bygga upp sitt eget säkerhetssystem.