Anders Ygeman efter tyska intervjun: De har helt fel

Påstod att Sverige skulle kräva vaccinationspass i sommar

Publicerad 2021-02-15

På tyska tidningen Bilds hemsida står det just nu att Anders Ygeman (S) sagt att Sverige kommer att kräva vaccinationsintyg vid inresa i sommar.

Det dementerar energi- och digitaliseringsministern nu för Aftonbladet.

– Det är helt fel, säger han.

Med stora bokstäver ovanför en bild på Anders Ygeman står det klart och tydligt på tyska: Schweden-Einreise ab 1. Juni nur mit Corona-Impfung!

På svenska betyder det ungefär ”inresa till Sverige från 1 juni endast för coronavaccinerade”.

I artikeln, som publicerades under måndagseftermiddagen på tyska Bild.de, står det att tyska politiker reagerat med obehag på nyheten, det finns flera skäl till varför någon inte kan vaccinera sig, skulle detta innebära slutet för tysk-svensk turism?

– Det är ju fel, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

I en enskild intervju med den tyska tidningen frågade man flera gånger om tyskar skulle få komma in i landet trots att de inte vaccinerat sig, säger Ygeman nu.

Mån om bra relationer

– Jag sa flera gånger att vi inte satt upp några regler om inresor till Sverige. På frågan om tyskar är välkomna sa jag jo, bara man har ett negativt coronatest, säger Anders Ygeman.

Det hela kan röra sig om ett missförstånd. Det är nämligen sagt att Sverige ska kunna verifiera digitala vaccinationskort, likt det gula häftet vi använder i dag, den 1 juni.

– Det är fullt möjligt att flygbolag kommer att ställa krav på vaccinpass, men det är något helt annat än att nationer ska ställa såna krav. Det har ingenting med det här att göra, säger Anders Ygeman.

Fastän tyska politiker redan hunnit inställa sig negativt till påståendet i en tidning med miljontals läsare varje dag är Anders Ygeman inte orolig över felet.

– Det är ju en tv-intervju så det finns på band, så det går att se vad jag sagt. Men det är synd om man försöker misstolka eller vantolkar, jag har varit väldigt mån om att vi ska ha bra relationer, säger han.

Efter Aftonbladets samtal med Anders Ygeman har Bild.de informerats om misstaget och kommer att uppdatera artikeln så fort som möjligt, meddelar Anders Ygemans presskontakt.

Digitaliseringsministern Anders Ygeman (S)