Drastiska virusinsatser föreslås i Finland

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT
Finlands statsminister Sanna Marin.

NYHETER

Coronaviruset sprider sig för snabbt. Finland inför därför en tre veckor lång nedstängning med start den 8 mars, meddelar statsminister Sanna Marin (SDP).

Lagförslaget kan ta flera dagar innan det kan godkännas, säger riksdagens talman.

Det senaste dygnet har 565 nya fall av covid-19 bekräftats i Finland och allt fler smittade bär på muterade varianter, rapporterar Hufvudstadsbladet. Regeringen vill därför utlysa undantagstillstånd i tre veckor, för att kunna införa skärpta restriktioner.

Undantagstillståndet är i första hand till för att kunna stänga restauranger, vilket inte är juridiskt möjligt på något annat sätt, rapporterar nyhetsbyrån SPT. Det kommer fortfarande att vara tillåtet med hämtmat.

Restaurangerna stängs i Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Tavastland, Satakunta, Vasa, Åland och Lappland. Områdena har övergått till nivå 2 i regeringens strategi.

Ytterligare ett tiotal sjukvårdsdistrikt rekommenderas att införa restriktionerna.

Talman skyndar

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) konstaterar att nödvändiga insatser för att stoppa virusspridningen måste genomföras så snabbt som möjligt.

På sociala medier skriver Vehviläinen att det kommer att ta minst fyra dagar för riksdagen att godkänna regeringens lagförslag om att stänga restauranger.

Statsminister Marin säger att lagförslaget ska överlämnas till riksdagen i början av nästa vecka, och talmannen svarar med att ledamöterna omedelbart ska börja behandla förslaget när det når dem, skriver SPT.

Max sex personer

Utöver stängda restauranger ska fritidsaktiviteter för äldre barn sättas på paus och skolelever som är 13 år eller äldre måste ha distansundervisning. Vidare får max sex personer samlas för möten.

Det är inte aktuellt att använda beredskapslagen, utegångsförbud eller begränsa den fria rörligheten.

– Jag vet att ni är trötta. Det är jag också. Men vi måste orka och nu är situationen svårare. Den brittiska virusvarianten är svårare, säger statsminister Sanna Marin vid en presskonferens enligt Svenska Yle.

Slutspurt

Regeringspartiernas ordföranden deltar också i presskonferensen och flera av dem beskriver den kommande nedstängningen som "en slutspurt".

– Vi är på slutsträckan av den globala pandemin, allt fler finländare vaccineras varje dag, vi måste hålla ut. En alltför snabb spridning av viruset skulle leda till att hälsovårdens resurser skulle ta slut, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

Skälet till att nedstängningen införs först den 8 mars är att lagstiftning om bland annat restaurangstängningarna måste beredas.

I Finland har drygt 55 000 fall av covid-19 konstaterats. Hittills har 737 människor som smittats avlidit, enligt onsdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd. 308 000 personer har fått minst en dos vaccin, vilket är 6,6 procent av alla medborgare som är 18 år eller äldre.

Publicerad: