Regionen inleder fas två – så ska de prioriteras

Publicerad 2021-02-16

Nästa vecka drar region Västmanland igång fas 2 av vaccinationen mot covid-19.

Men de är inte först i Sverige – på Gotland har de redan börjat.

– Man har börjat på lite olika sätt i regionerna. Mitt intryck är att det är flera som är igång, säger Emma Spak.

Region Västmanland går under nästa vecka in i fas 2 av vaccinationen mot covid-19. Det första steget blir att personer mellan 90 och 104 år får kallelser till vaccination som ska ske i vecka 9.

Men de är inte först ut. Regionerna har dragit igång på lite olika sätt, berättar Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Man har börjat på lite olika sätt i regionerna. Gotland till exempel har varit i gång ett tag. Mitt intryck är att det är flera som är i gång, säger Emma Spak.

– Det beror lite på vad man menar, om det är alla över 65 eller sjukvårdspersonal till exempel.

Vissa regioner har gjort bredare anslag och börjat med 90-plussare tillsammans med hemtjänst. Faserna kan alltså gå in i varandra – i Region Västmanland kommer de som tillhör kvar i fas 1 och ännu inte vaccinerats att vaccineras parallellt med starten av fas 2.

– Vårt uppdrag är att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt. Helt enligt plan kommer vi därför överlappa de olika faserna för att få bättre effektivitet i arbetet utifrån de vacciner vi har tillgång till, säger Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccinering mot covid-19 i Region Västmanland.

Gotland inledde fas 2 redan i slutet av januari och började vaccinera personer över 80 år parallellt med fas 1–grupperna.

Både Region Stockholm och Region Skåne har skjutit upp målet om att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin till midsommar. I Stockholm väntas inte fas 2 dra igång förrän i mitten på mars. Men övriga regioner verkar vara på väg, enligt Emma Spak.

– Vi uppfattar att man är på väg i den riktingen. Det var ju i slutet av februari som vi hade förväntat oss att man skulle vara igång med fas två, säger hon.

Emma Spak, Sveriges kommuner och regioner

PODD Den tredje vågen?

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen