Patient uppges ha utsatts för sexuella övergrepp

Publicerad 2021-02-19

En kvinnlig patient på en psykiatrisk avdelning i Stockholm uppges ha blivit utsatt för sexuella övergrepp, skriver nyhetsbyrån Siren.

Enligt lex Mariaanmälan som gjorts har det skett vid flera tillfällen under tiden patienten vårdades – och i ett fall av en medarbetare i personalen.

Samtliga tre händelser har polisanmälts.

I lex Mariaanmälan som gjorts tros kvinnan ha blivit utsatt för sexuella övergrepp och trakasserier under tiden som hon vårdades på en psykiatrisk avdelning i Stockholmsområdet. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

Anmälan gjordes under 2021.

I anmälan uppger kvinnan att hon vid första tillfället utsatts för ett sexuellt övergrepp under en promenad. Detta ska ha skett när patienten var ute med en i personalen. Personalen ska i samband med händelsen ha frågat patienten efter privata kontaktuppgifter och antastat henne. 

Vid det andra tillfället ska en medpatient på en annan avdelning utsatt kvinnan för sexuella övergrepp, framgår det i anmälan. Vid ett tredje tillfälle utsatte samma patient kvinnan för ännu ett sexuellt övergrepp, enligt anmälan.

Har polisanmälts

I sin anmälan skriver sjukhuset följande:

”Patienten har blivit utsatt för två sexuella övergrepp, utförda av en och samma gärningsman som patienten uppger vara en patient med okänd identitet på en annan psykiatrisk avdelning. Händelsen har orsakat patienten stort lidande, både psykiskt och fysiskt. Patienten har även blivit utsatt för ett otillbörligt närmande av en medarbetare i avdelningspersonalen, vilket orsakat psykiskt lidande.”

Samtliga händelser har polisanmälts av sjukhuset. 

Enligt verksamhetens interna utredning har medarbetaren fått avsluta sin anställning, efter att det framkommit att medarbetaren agerat olämpligt på flera avdelningar.

Följ ämnen i artikeln