Nyheter

Hårdare tag mot digitala hot efter lärarmord

Av: 

TT

Mordet på Samuel Paty föregicks av att hans uppgifter spreds i sociala medier. nu vill Frankrike skärpa lagstiftningen. Foto: Lewis Joly/AP/TT
Mordet på Samuel Paty föregicks av att hans uppgifter spreds i sociala medier. nu vill Frankrike skärpa lagstiftningen. Foto: Lewis Joly/AP/TT

NYHETER

Innan historieläraren Samuel Paty mördades hade hans personuppgifter spridits i sociala medier. Nu vill Frankrike göra det lättare att straffa de som pekar ut måltavlor för islamistiska attacker.

Inför det brutala mordet på Samuel Paty den 16 oktober hade en förälder till en av Parislärarens elever samt en radikal islamist spridit hans namn och adressen till hans arbetsplats på sociala medier.

Bägge har åtalats för medverkan till mord.

Nu vill franske premiärministern Jean Castex sänka ribban för när det blir brottsligt att peka ut någon på nätet. En ändring i ett liggande lagförslag ska göra det åtalbart att "publicera personlig information om någon, exempelvis en lärare, och därigenom hota personens liv".

Förslaget ska ingå i ett större lagpaket som presenterades av president Emmanuel Macron i början av oktober och syftar till att "befria fransk islam från utländska influenser". Bakgrunden är de religiöst motiverade terrordåd som under det senaste årtiondet återkommande skakat Frankrike.

– Vår utmaning är bekämpa de som spårar ur i religionens namn och samtidigt skydda de som bekänner sig till islam och är medborgare i republiken, sade Macron till The Guardian då han presenterade initiativet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: