Mer pengar till skolans virushantering

TT

Publicerad 2021-04-14

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, är inte nöjd med regeringens pandemisatsning på skolan. Arkivbild.

Skolan får ytterligare 350 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att hantera pandemin.

Totalt otillräckligt – tio miljarder hade varit mer rimligt, anser Lärarnas Riksförbund.

Regeringens förslag om pengatillskottet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Syftet är att ge skolans huvudmän ökade möjligheter att erbjuda barn och elever den utbildning de inte har kunnat tillgodogöra sig under pandemin och genomföra andra stödinsatser. För detta tillförs skolväsendet ytterligare 250 miljoner kronor.

Därtill kommer 100 miljoner kronor för att finansiera möjligheter till stöd, bland annat i form av förstärkt frivillig undervisning under skollov för elever i grundskolan och gymnasieskolan.

– Det är naturligtvis alldeles för lite pengar med tanke på det enorma kunskapstapp som har uppstått, och som behöver åtgärdas i den här budgeten och under lång tid framöver, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till TT.

Enbart förra vårens negativa effekter av pandemin hade behövt kompenseras med fem miljarder kronor, enligt förbundets beräkningar.

– Nu har vi ett helt läsår bakom oss, säger Åsa Fahlén.

TT: Ska det tolkas som att tio miljarder kronor hade varit mer rimligt nu?

– Ja, det hade det varit. Absolut.

Den mångmiljardsatsning som hon efterlyser skulle bland annat ha täckt ökade lärarresurser:

– Vi hoppas att man efter sommaren kan återgå till klassrumsundervisning i högre utsträckning. Då behöver man helt enkelt ha extra lektioner för dem som har fallit efter och anställa fler lärare samt betala lärare för det extraarbete som kommer att krävas.

Följ ämnen i artikeln