Medicin

Brist på sköldkörtelmedicin – ”Fungerar inte utan den”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Ungefär en halv miljon svenskar lider av hypotyreos, nedsatt produktion av sköldkörtelhormon.

12 000 av de svenska hypotyreospatienterna är beroende av medicinen Liothyronin – som det har varit brist på sedan mars.

– Det är skrämmande, jag vet att jag kommer må dåligt utan den, säger Elisabeth Bergvall.

Liothyronin kan hjälpa mot bland annat trötthet och ledvärk för personer som lider av hypotyreos.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Trötthet, nedstämdhet, ledvärk, hjärndimma, viktuppgång och förstoppning. Det är bara några av de vanliga symptomen på hypotyreos, en folksjukdom som framförallt drabbar kvinnor.

Läkemedlet levaxin är förstahandsvalet för att behandla hypotyreos, men för vissa patienter är levaxin inte tillräckligt eller så fungerar det inte över huvud taget. I Sverige behandlas därför cirka 12 000 patienter med medicinen Liothyronin som det har rått brist på sedan mars – och inte beräknas finnas i lager igen förrän den 27 maj.

Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig på Sköldkörtelförbundet, säger att många medlemmar är drabbade eller oroliga för att drabbas.

– Många har fått åka flera mil för att få tag på sin medicin. Det är tredje gången på ett år som det är brist på Liothyronin, vilket skapar stor oro och onödigt lidande för patienterna. Det är ett stort problem som också medför risker för patientsäkerheten, säger Nydahl.

”Jag fungerar inte utan den”

Elisabeth Bergvall är orolig att inte få sin medicin.

Foto: PRIVAT

Elisabeth Bergvall är en av de medlemmar i Sköldkörtelförbundet som är orolig över att inte få sin medicin.

– Jag kommer inte att fungera om jag inte får den. Man behöver tillföra hormonet dagligen. Jag har tack och lov ett par doser kvar, men jag vet att jag kommer må dåligt om jag inte får den.

Elisabeth berättar att hon omedelbart får tillbaka symptom när hon inte får Liothyronin.

– Hjärntrötthet, värk i kroppen, svårt att sova. Man blir helt låg, säger hon.

Kan få symptom direkt

Kerstin Brismar.

Kerstin Brismar, läkare och professor inom diabetesforskning vid Karolinska institutet som länge intresserat sig för hypotyreos, kan understryka att Elisabeths symptom är vanliga hos hypotyreospatienter som inte får sin medicin.

– Det är inte farligt att vara utan Liothyronin ett tag, men de kan må väldigt dåligt och vara extremt trötta.

Hur fort kommer symptomen tillbaka utan medicin?

– Det är olika. En del kan klara sig några veckor men andra bara en dag, och får symptom direkt. Liothyronin bryts ner snabbt i kroppen och går fort ur blodet.

Läkemedelsbolaget Takeda är den enda distributören av Liothyronin i Sverige. Enligt dem beror förseningen delvis på ett produktionsfel men också på namnbyte på fabriken.

– Det är väldigt olyckligt och vi är medvetna om vilka konsekvenser det har för de som medicinerar med Liothyronin. Vi gör vårt bästa för att få iväg en ny leverans så fort som möjligt, säger Henry Werner, kommunikationschef på Takeda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Till shoppen

Foto: Bertil Ericson/TT
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin