Danska öar får dispens – först med immunitet

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-05-05

Vaccinering mot covid-19 på Arena Nord i Frederikshavn, nära Læsø. Bild från i april.

Alla över 15 år på Læsø kan redan nu vaccineras mot covid-19. Ön väster om Varberg får tillsammans med några mindre öar dispens av danska myndigheter.

Att transportera vaccin och personal till öar tar stora resurser, så myndigheten Sundhedsstyrelsen tycker att det är lika bra att ge sprutan till så många som möjligt på en gång.

Därmed väntas samtliga vuxna på Læsø samt de mindre Anholt, Tunø och Endelave få sin första dos inom någon vecka. Danmark som helhet väntas nå det målet först i sommar.

– Vi sparar dyrbar tid på transport av personal och utrustning fram och tillbaka, motiverar Ulla Astman (S), som leder regionstyret i Nordjylland, beslutet för nyhetsbyrån Ritzau.

Det handlar om sammanlagt upp till cirka 1 000 personer i åldrarna 16–64 år som nu hamnar "först i kön". Ulla Astman försäkrar att det är så få att det inte får någon påverkan på det danska vaccinationsschemat i stort.

Læsøs borgmästare Karsten Nielsen (Dansk Folkeparti) gläds åt att ön kan bli först i Danmark med flockimmunitet.

– Vi är 1 800 boende på ön, men när sommarsäsongen når sin topp kan vi vara över 20 000 här. Det är väldigt bra att vi kommer att kunna röra oss fritt och ta hand om alla turister, säger han till Ritzau.

Læsø ligger mellan Jylland och svenska västkusten, ungefär sju landmil nordväst om Varberg, medan Anholt ligger ungefär i höjd med Falkenberg. Tunø och Endelave ligger väster om Själland, nära den större Samsø – som dock inte omfattas av dispensen.

ANNONS