Skolorna stängs inför snökaoset: ”Ansträngt läge”

Publicerad 2021-01-11

Inte på tio år har SMHI utfärdat klass 3-varning för snöfall.

Grundskolorna i fyra kommuner i Västernorrland håller stängt i morgon.

– Vi vill inte ha våra barn och unga på vägarna i dessa förhållanden, säger Urban Åström, skoldirektör i Sundsvall.

Det är varnas för snö och halka på många håll i Sverige – men ingenstans slår snösmockan så hårt som i Västernorrland.

Mellan måndag kväll och natten till onsdag väntas 40–70 centimeter snö falla i nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. Det väntas även bli kraftiga vindar, som bidrar till drivor och snörök.

”Ge dig inte ut på vägarna om det inte är nödvändigt”, skriver Länsstyrelsen.

I Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall stänger skolorna på grund av snövädret.

”Beslutet togs sent”

Kommunerna Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå och Sundsvall har meddelat att skolorna kommer hålla stängt under tisdagen. Kramfors håller öppet för de som kan och vill ta sig till skolan.

– Vi ställer in för att vi inte vill ha våra barn och unga på vägarna i dessa förhållanden. Vi har ett ansträngt läge redan innan, på grund av covid-19 och personalförsörjning, säger Urban Åström, skoldirektör i Sundsvall.

35 procent av eleverna bor på ett sådant ställe att de åker taxi eller skolskjuts till skolan, uppger skoldirektören. Det finns också personal som inte hade kunnat ta sig till jobbet.

Vad händer med eleverna?

– Vi har redan elever som är i distansundervisning, gymnasiet och delar av högstadiet. De fortsätter sin undervisning. I övrigt är allt inställt, på grund av att vi tog det här beslutet så sent och vi har inte haft möjlighet att få hem material till eleverna, säger Urban Åström.

Har detta någonsin hänt förut?

– Vi har stängt skolorna en gång förut på grund av snö, i februari 2018. Men det är väldigt ovanligt, jag vet inte om det hänt innan dess. Inte vad jag har varit med om i allafall, säger skoldirektören Urban Åström i Sundsvall.

Förskolor och fritids kommer dock att hållas öppet, för att föräldrar med samhällsviktiga yrken ska kunna arbeta.

Snön faller i Sundsvall under måndagen.

Tåg ställs in fram till onsdag

All tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå ställs in, från måndag kväll till och med onsdag, uppger Trafikverket.

De som har biljetter uppmanas uppsöka information hos tågbolaget.

All busstrafik i Sundsvall och Timrå stoppas med anledning av ovädret, rapporterar ST. Beslutet gäller från 03.00 i natt till 12.00 i morgon.

Fyra bandvagnar lånas ut

Länsstyrelsen i Västernorrland höll under måndagen ett möte med bland annat blåljusorganisationer, kommuner, regionen, elbolag, väghållare och SMHI.

De har även skickat en förfrågan till stridsfordonstillverkaren BAE Systems Hägglunds om att få låna bandvagnar i fall det behövs.

– Vi har svarat att vi kan ställa upp med fyra bandvagnar, med förare, säger informationschefen Ola Thorén till Allehanda.