SD vill förbjuda muslimska friskolor

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-11-27

Sverigedemokraternas utbildningspolitiska talesperson Richard Jomshof vill förbjuda muslimska friskolor.

Sverigedemokraterna vill förbjuda muslimska friskolor och begränsa möjligheterna att prata andra språk än svenska i skolan.

– Vi behöver ett totalt omtag i svensk skola, säger partiets skolpolitiske talesperson Richard Jomshof (SD).

I programmet till landsdagarna skriver partistyrelsen att ”åtgärder ska vidtas för att förhindra att islamistiska friskolor kan verka i Sverige”.

Nu går Richard Jomshof längre och talar generellt om muslimska friskolor.

– Vi vet att de splittrar, de förstärker utanförskap. Vi tycker att det är fel. De här barnen behöver få en rimlig chans att bli en del av vårt samhälle och därför ska de gå i andra skolor med svenska elever och lära sig vad det faktiskt innebär att leva och bo i Sverige, säger han på en presskonferens under landsdagarna.

Sätta ned foten

SD tänker driva frågan även om det skulle strida mot EU-rätten eller annan internationell rätt.

– Vi behöver sätta ned foten. Vi behöver en skola som genomsyras av svenska värderingar och svensk majoritetskultur. Ska man bo i Sverige, så är det det man ska anpassa sig till, säger Jomshof.

Sverigedemokraterna vill också förbjuda ”religiös beslöjning av barn i skolan”.

Partiet siktar nu på att bli det viktigaste oppositionspartiet när det gäller skolpolitiken. Ett skolpolitiskt program är under arbete.

Några förslag presenterades redan på presskonferensen. SD vill ha ett statligt huvudmannaskap för skolan med statlig finansiering och nationella riktlinjer för vad skolorna får göra när man har problem.

Svenska värderingar

Här vill SD bland annat kunna flytta bråkiga elever till särskilda skolor. Elever som inte är mogna att börja i vanlig skola ska kunna gå i ”förberedelseskola”.

Lärare och rektorer ska få större befogenheter för att skapa lugn och ro i skolan. Regeringen har presenterat en nationell plan för trygghet och studiero i skolan med just ökade befogenheter för rektorer och lärare, men enligt Patrick Reslow (SD), föredragande i skolfrågor på landsdagarna, är det osäkert om de åtgärderna räcker.

En ytterligare punkt i SD:s program är att det är svenska värderingar som ska gälla i skolan och att svenska är språket som ska gälla.

Exakt vad det innebär, om elever ska förbjudas att prata andra språk, är oklart.

– Vi ska sätta oss ned och försöka resonera oss fram till en lösning, för jag menar att det finns alldeles för många ungdomar i dag som inte behärskar språket, och det är ett grundproblem, och då är frågan hur gör vi? säger Richard Jomshof.

I frågan om friskolor så motsätter sig SD att man begränsar friskolors möjligheter att ta ut vinst.

– Gör man det, så försvinner många friskolor, säger Patrick Reslow.

Rättad: I en tidigare version var Patrick Reslows namn felstavat på ett ställe.