Vaccin och klimat i fokus för Löfven i FN

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2021-09-24

Statsminister Stefan Löfven höll sitt sista tal för FN:s generalförsamling på fredagskvällen.

Världen står inför utmaningar som tydligt visar att det finns ett trängande behov av en stärkt internationell samverkan, sade Stefan Löfven i sitt sista tal inför FN:s generalförsamling.

Pandemin har satt våra samhällens motståndskraft på prov och utsatt det multilaterala systemet för påfrestningar, konstaterade Löfven, i det förinspelade talet som sändes inför Förenta nationernas ledare på fredagskvällen.

– Över hälften av världens befolkning är ännu inte vaccinerad mot covid-19. Vi måste prioritera att se till att alla får lika stor tillgång till vaccin, sade statsministern.

Han lyfte fram det internationella vaccinsamarbetet Covax som det bästa verktyget för att säkra vaccintillgången i låg- och medelinkomstländer.

Extrema väderhändelser

Även klimatfrågan stod i fokus i statsministerns tal. Löfven talade om årets extrema väderhändelser – med skogsbränder, översvämningar och värmeböljor – och att återhämtningen efter pandemin utgör ett tillfälle till en grönare återuppbyggnad.

– Vi måste lyssna till vetenskapen och i grunden förändra våra samhällen. Vi måste hålla 1,5-gradersmålet levande.

När världens ledare samlas på klimatmötena COP26 i skotska Glasgow och COP15 i Kunming i Kina bör de förbereda sig för att slutföra ett rättsligt instrument för att skydda den biologiska mångfalden på det fria havet, uppmanade Löfven.

Statsministern lyfte också att det nästa år gått 50 år sedan världens samlades i Stockholm till FN:s första miljökonferens och att Sverige kommer att stå värd för konferensen Stockholm +50 i juni nästa år.

– Vi räknar med att den ska bli en katalysator för omdanande åtgärder som krävs för en genomgripande förändring av agendan för miljö och klimat.

Markerade mot Ryssland

FN:s roll är avgörande i Afghanistan, där medlemsstaterna behöver hitta nya sätt att stödja befolkningen, framhävde Löfven.

– Sveriges mångåriga engagemang och vårt stöd till den afghanska befolkningen står fast, sade Löfven, som också uppmanade till eldupphör i Jemen och Etiopien.

Statsministern passade också på att markera mot såväl Belarus som Ryssland.

– Vi fortsätter att otvetydigt fördöma Rysslands olagliga annektering av Krim och Sevastopol.

Talet i generalförsamlingen var Löfvens sista.

– När jag ser tillbaka på mina sju år på posten (som statsminister) kan jag konstatera att de globala utmaningarna prövar oss ännu mer, sade han.