Irene Svenonius om förlossningskrisen: Beklagar att de känner sådan press

Uppdaterad 2021-11-01 | Publicerad 2021-10-31

Barnmorskor flyr förlossningsvården i Stockholm och riktar hård kritik mot regionens högsta ansvariga politiker Irene Svenonius (M).

Nu svarar finansregionrådet på kritiken och hur krisen ska lösas.

– Ingen ska tvivla på att vi inte tagit situationen på allvar, säger hon till Aftonbladet.

Det pågår en massflykt från förlossningskliniker i Stockholms län. I fredags sade 26 barnmorskor upp sig från Danderyds sjukhus och varnar för att flera avhopp väntar. Totalt har minst hundra slutat på de sex förlossningsklinikerna i år.

På Sös har förlossningschefer lämnat sina uppdrag för att de inte kan garantera patientsäkerheten, som DN rapporterat om.

I går lade barnmorskor fram en kravlista på vilka förändringar man vill se på regionens förlossningskliniker. Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) anklagade Irene Svenonius (M) för att vara osynlig och ha bristande ledarskap i en brinnande kris.

Nu ger finansregionrådet sin bild av läget.

– Situationen gällande bemanningen är djupt bekymmersam, säger Irene Svenonius till Aftonbladet.

Hon säger att den bemanningskris man nu ser beror delvis på pensionsavgångar och delvis på att barnmorskor upplever arbetssituationen som tuff. Och att veckans avhopp är en tydlig signal.

– Nu säger våra barnmorskor tydligt att situationen är för tung.

”Ingen ska tvivla på att vi inte tagit situationen på allvar”, säger Irene Svenonius.

”Beklagar att de känner press”

Hon säger att man sedan tidigare har avsatt mer pengar till förlossningsvården. Bland annat har man höjt förlossningspengen med 54 miljoner kronor och tidigarelagt den. Man har även utökat antalet betalda utbildningsplatser för barnmorskor med 100 platser. 100 miljoner kronor har satsats på att stärka arbetsmiljön överlag på sjukhusen.

– Men finns det mer vi behöver göra så kommer vi att göra det. Vi vill att barnmorskorna ska ha en bra arbetsmiljö och vilja vara kvar på jobbet.

Ni har redan fått en kravlista där de säger vad de vill se, kommer ni att bemöta de kraven?

– Regiondirektören har utsett en förlossningssamordnare som tillsammans med fack och sjukhusens ledningar ska sätta sig ner och hitta lösningar. Jag utesluter i nuläget ingenting. Men det här ska inte beslutas på politisk nivå utan mellan chefer, anställda och fack.

Barnmorskornas tuffa arbetssituation är inget nytt för den som följt frågan. Krävdes det massavhopp för att ni skulle ta larmen på allvar?

– Nej jag tycker att du ska se de pengar vi har tillfört till förlossningsverksamheten i budgeten redan tidigare. Ingen ska tvivla på att vi inte tagit situationen på allvar. Jag beklagar att de känner en sådan press att de går till uppsägning. Det är deras sista åtgärd, det förstår jag.

”Ska kunna föda tryggt”

På frågan om hon kan garantera familjer i Stockholm en säker förlossning nu svarar hon att uppföljningar visar att förlossningarnas kvalitet har ökat de senaste åren, att fler får föda på sin valda klinik och att antalet bristningar vid förlossningar har minskat.

– Vi satsar för att fortsatt ha den kvaliteten framåt och jag är övertygad om att det ska gå. Våra familjer som väntar barn ska kunna möta en trygg förlossningsverksamhet där man får föda på den klinik man valt med tryggt stöd av barnmorskor.

Många vittnar om kaos i förlossningsvården. Det finns rapporter om att kvinnor fått göra vaginala undersökningar i fåtöljer och att väntrum görs om till undersökningsrum. När Aftonbladet frågar finansregionrådet om hur hon ser på de uppgifterna bryter pressekreteraren in i intervjun.

– Specifika patientsäkerhetsfrågor får du ta med sjukhusen. I det här fallet har chefer på Sös kommenterat det, säger han.

Men en högst ansvarig politiker är väl intresserad av hur det ser ut med patientsäkerheten och att det är en trygg och bra vård?

– Det är chefen på en förlossningsverksamhet som är ansvarig för patientsäkerheten. Det kan inte jag svara på. Men generellt är det inte önskvärt. Men självklart ska man ha egna rum där man föder och ha en integritet för det är en utsatt situation att föda barn, säger Irene Svenonius.

Men de får sina resurser av er politiker.

– Ja och vi har tillfört resurser och fortsätter med det nästa år. Men någonstans handlar det om processer och om hur man arbetar och det måste chefer och medarbetare lösa. Hur får man ett hållbart arbetsliv för barnmorskorna?

När kommer vi att se resultatet av era åtgärder och när kommer den här krisen att vara löst?

– Jag hoppas att det sker så fort som möjligt. Vi behöver både korta och långsiktiga åtgärder annars kommer vi tillbaka till detta igen och det vill inte jag.

Flera barnmorskor har sagt upp sig från Danderyds sjukhus.