Munskydd på! Fjärde vågen är här

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-10-28

Antalet covid-19-fall ökar i nästan hela EU och får nygamla restriktioner att återkomma.

Benelux-länderna hoppas ändå att vaccineringen ska lindra ordentligt när fjärde vågen rullar in.

”Munskydd på”, lyder texten i tunnelbanor och affärer i Bryssel ända sedan i fjol. Alldeles nyligen fanns fortfarande hopp om att kunna lätta på kraven – men så började covid-19-siffrorna att stiga igen.

Därför skärps nu åtgärderna på nytt. Publik på fotbollsläktare och i biografer kunde under några veckor sitta utan munskydd mot uppvisande av coronapass vid entrén – men nu krävs munskyddet igen.

Samma sak gäller för lärare och högstadie- och gymnasieelever i den fransktalande landsdelen Vallonien som tidigare tillåtits ta av sina munskydd inne i klassrummen.

Tredjedos till alla?

De nya åtgärderna är till för att undvika en större nedstängning.

– Den här lösningen gör att vi undviker att landa i stängda klassrum igen, säger Roland Lahaye på fackförbundet CSC till tidningen Le Soir.

I den nederländsktalande landsdelen Flandern vill den politiska ledningen nu få till en obligatorisk tredjedos för alla över tolv år.

Totalt sett ligger ändå Belgien relativt bra till när det gäller vaccineringen. 74 procent av invånarna är fullt vaccinerade, vilket gör myndigheterna hoppfulla inför fortsättningen.

– Följderna när det gäller antalet inlagda på sjukhus och dödsfall är mycket mer begränsat än under de första vågorna, tack vare vaccineringsgraden, sade virologen Steven Van Gucht i förra veckan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nya åtgärder

Antalet nya covid-19-fall per 100 000 invånare i Belgien under de senaste två veckorna ligger just nu på drygt 390 – den högsta siffran man haft i landet sedan mitten av april.

Även i grannländerna Nederländerna och Luxemburg har ökningen varit markant på sistone. Nederländske hälsoministern Hugo de Jonge varslar om att beslut kan tas om nya åtgärder vid ett möte på måndag, den 2 november.

– Men det är inte enkelt att hitta nya åtgärder som fungerar, eftersom det främst är ovaccinerade som behöver vård och som löper störst risk för att smittas och smitta andra, sade de Jonge i måndags.

Värst i öst

I EU som helhet är samtidigt läget fortfarande absolut värst i Östeuropa. De baltiska länderna fortsätter att redovisa stigande siffror, trots nya nedstängningar.

I den senaste statistiken från EU:s smittskyddsenhet ECDC landar Lettland på 1 641 nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna – den hittills femte högsta veckosiffran i EU under hela 2021.

Antalet nya dödsfall är samtidigt fortsatt flest i Rumänien och Bulgarien, med över 200 nya döda per miljon invånare under veckorna 41 och 42.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för hur många veckosiffror i EU som varit högre än Lettlands under 2021.