Barnmorskornas larm inifrån: Kvinna fick undersökas i fåtölj

Uppdaterad 2021-11-03 | Publicerad 2021-11-02

Barnmorskor i Stockholm vittnar om ett krisläge inne på förlossningsklinikerna.

På Sös har gravida fått göra vaginala undersökningar i en fåtölj. På Danderyds sjukhus tvingas kvinnor med värkarbete ligga ensamma i väntan på förlossningsrum.

Källor uppger också för Aftonbladet att viktiga prover förväxlas.

– Det finns en gräns för vilken vård man kan stå för, säger barnmorskan Emelie Andersson.

Barnmorskor flyr förlossningsklinikerna i Stockholm. Från Södersjukhuset har 40 slutat under året i protest mot den pressade arbetsmiljön. Emelie Andersson, en av dem som fortfarande jobbar kvar, har just avslutat sitt nattskift.

Ett av de bättre passen. Men nu vill hon berätta hur det verkligen ser ut.

– Jag anser att vi är förbi att prata om att vi barnmorskor inte hinner gå på toaletten eller äta. Det som måste komma fram är klar och tydlig fakta.

Hon och hennes kollegor går fortfarande på sommarschema och har varit underbemannade med tio istället för tolv barnmorskor sedan dess. Förlossningsmottagningen, dit gravida som behöver göra akuta kontroller kommer, har stängt.

– Vi har lika många kvinnor som ska föda, men vi kan inte bemanna mottagningen. Med färre barnmorskor och färre rum ska vi göra samma jobb, säger Emelie Andersson.

Platsbristen har lett till att de vid tillfällen behövt göra om ett väntrum till två undersökningsrum. Man delade av rummet, ett kök för blivande föräldrar, med en kartongvägg.

– De är ofta där för att de är oroliga, man ställer frågor om deras medicinska bakgrund och så har de bara en kartongvägg mellan varann, berättar hon.

Barnmorskan Emelie Andersson larmar inifrån krisen.

Vaginala undersökningar i fåtölj

I de fall man upptäcker något avvikande hos fostren har man behövt göra mer omfattande kontroller, berättar Emelie Andersson.

– Vid tillfällen har man behövt göra vaginala undersökningar i en fåtölj.

Det har hänt att kvinnor behövt föda på en brits i ett undersökningsrum för att de inte fått plats inne på förlossningen, något som inneburit att de inte alltid kunnat få smärtlindring.

Hon berättar att man försöker få kvinnor som ska föda att hålla sig hemma så länge som möjligt om det är fullt och råder dem att ta Alvedon eller ställa sig i duschen.

Flera barnmorskor som Aftonbladet pratat med vittnar om en normalisering, där både barnmorskor och födande familjer sänkt sina förväntningar på förlossningsvården.

– Chefer och politiker lyfter ofta att nöjdheten har ökat. Kvinnor i dag är ofta så oroliga att de inte ska få en plats eller ha personal på plats att de är tacksamma och nöjda om bara det uppfylls, säger Emelie Andersson.

Aftonbladet har pratat med Sös vd Mikael Runsiö för en kommentar om hur han ser på krisen på förlossningen. Han säger att han inte gör några intervjuer som inte gått via sjukhusets presstjänst. Aftonbladet har även sökt Runsiö via sjukhusets presstjänst.

Sös vd Mikael Runsiö vill inte prata med Aftonbladet.

”Kan inte få smärtlindring”

Danderyds sjukhus har 41 barnmorskor sagt upp sig på fyra dagar. Isa Palme Biörck, 35, blev färdigutbildad till sitt drömyrke i januari, men sa upp sig i fredags.

– Jag känner mig otillräcklig och får inte vara den barnmorska jag vill vara för de födande.

Många erfarna har sagt upp sig och i dagsläget är 70 procent av barnmorskorna på förlossningen nya i yrket.

– 375 års erfarenhet har försvunnit. Om en kvinna börjar blöda eller ett barn fastnar är man som ny beroende av att det finns erfarna barnmorskor där, säger Isa Palme Biörck.

På Danderyds sjukhus kan kvinnor tvingas ligga ensamma på undersökningsrum i väntan på att ett förlossningsrum ska bli ledigt.

– Där får partners inte komma in på grund av covid, så då får kvinnorna vara där själva i flera timmar. Då får de inte samma stöd eller smärtlindring som de får på förlossningen.

Barnmorskorna har ofta ansvar för tre födande kvinnor samtidigt. Det ställer dem inför svåra beslut.

– Senast igår sprang jag mellan två rum där båda kvinnorna var medicinskt påverkade och hann varken med lunch eller rast, säger Isa Palme Biörck.

Man kan tvingas välja mellan att vara hos en födande kvinna som är sjuk i corona eller hos en kvinna vars barn har avvikande fosterljud, berättar hon.

Personal larmar om att kvinnor tvingas föda på britsar och att det slarvas med blodprover.

Slarvas med viktiga prover

Krisen på förlossningen och BB på Danderyds sjukhus märks på provtagningen, uppger källor för Aftonbladet. Det handlar bland annat om feltagna prover, liksom förväxlingar av patienternas personnummer och prover.

När födande kommer till sjukhus tas prover som bland annat ska säkerställa patientens blodgrupp och att den gravida inte blivit immuniserad under graviditeten. När barnet är fött tas även blodprover på dem.

– Det är oroande att vi dagligen ser att prover är tagna på fel moder eller barn. Att prover inte är signerade, eller att någon tar prover och en annan signerar efteråt. Om fel blodgrupp analyseras kan det få ödesdigra följder för patienter och nyfödda.

– Det kan leda till döden om man får fel blodgrupp och en blodtransfusion behövs i samband med förlossning eller kejsarsnitt.

Irene Svenonius (M) är finansregionråd i Stockholm.

”Sker på grund av stress och underbemanning”

Källan menar att listan kan göras lång på misstagen. När de får in prover med fel kan de gissa att de kommer från förlossningen och BB.

– Men det är uppenbart att anledningen till misstagen beror på stress, underbemanning, att personalen inte hinner med, och nyutexaminerade inte får tillräckligt med stöd och upplärning.

En förlossningssamordnare har utsetts för att lösa krisen på de sex klinikerna. Och enligt Irene Svenonius (M), finansregionråd, är politiken beredd att lyssna. Emelie Andersson jobbar fortfarande kvar på Sös.

– Jag är inte kvar för politikerna eller sjukhusets chefer. Jag är kvar för de födande kvinnorna. Men det finns också en gräns för vilken vård man kan stå för.

Isa Palme Biörck har jobbat 80 procent för att orka med jobbet som barnmorska. Dessutom har hon gått ner i lön, jämfört med när hon jobbade som sjuksköterska.

Hon hoppas att uppsägningarna kan leda till förändringar i både arbetsmiljö och löner, så att hon och andra barnmorskor återvänder.

– Det är ett misslyckande från vårdens sida, det är ett systemfel att det fått gå såhär långt. Vi gör det här för oss och för de födande kvinnorna.