Tågkaoset fortsätter – SJ ställer in tåg fram till nyår

Uppdaterad 2021-12-22 | Publicerad 2021-12-21

SJ ställer in 30 tåg om dagen inför jul – och nu meddelar tågbolaget att det fortsätter gälla fram till nyår.

Christine Olsson, 31, har ännu inte fått besked om hon kommer kunna fira jul med familjen.

– Jag hoppas att SJ gör som de lovat och skickar ut sms till alla eller går ut med att de ställer in.

I går meddelade SJ att de tvingas ställa in omkring 30 avgångar om dagen fram till jul. Det är framför allt tågen mellan Stockholm och Göteborg, Malmö och Uppsala och Linköping-Gävle som påverkas.

Anledningen ska vara ett stort antal sjukskrivningar.

– Precis som många andra delar av samhället lider också vi av höga sjukskrivningstal. Sjukskrivningarna ökade i samband med de nya covidåtgärderna, sa Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Fortsätter till nyår

I dag, tisdag, bekräftar SJ att de kommer tvingas fortsätta att ställa in avgångar, minst fram till nyår.

– Det kommer röra sig om ett trettiotal avgångar om dagen efter jul, mellan jul och nyår, säger Mikael Grinbaum, presskommunikatör på SJ.

I mellandagarna kommer det främst att handla om inställda regionaltåg, alltså inte snabbtågen som är värst drabbade inför julen.

– Ifall man har bokat en biljett på ett av de inställda regionaltågen kommer man bli kontaktad inom kort, säger Grinbaum.

Kommer tågstrulet fortsätta även efter nyår?

– Det är möjligt.

En aktiv jakt på besked

Christine Olsson, 31, skulle åka med SJ från Stockholm ner till Hässleholm för att fira jul. Men när hon loggade in på appen av en slump fick hon beskedet att tåget var inställt.

– Jag har inget hört, inte sett något, inte fått något sms… då började jag googla och läste på Aftonbladet att flera tåg ställts in efter personalbrist.

Därefter påbörjades en aktiv jakt på besked om vad som händer härnäst. Efter ett antal timmar i telefonkö till SJ:s kundtjänst fick hon till slut svar.

– Det sa att jag antingen kunde få pengarna tillbaka eller vänta på ett sms om automatisk ombokning som skulle komma under dagen.

Då det inte var något alternativ för Christine att ställa in tågresan väntade hon på sms:et – som aldrig kom.

– Det gjorde mig arg och orolig. Tänk om jag missar hela julfirandet?

Christine: Hoppas på sms

Christine Olsson väntar fortfarande på besked inför julhelgen.

– Jag hoppas på att SJ kommer skicka sms om nya avgångar. Eller så får de erkänna att de inte kommer hålla sitt löfte. Någonting är bättre än ingenting, säger hon.

Enligt SJ:s pressavdelning skulle alla ha fått besked i går om julresorna, men att det kan finnas undantag.

– Vi betar av tåg efter tåg som är påverkat och går ut med information till våra resenärer. Det är möjligt att det finns viss eftersläpning i den informationen och i så fall ska den informationen komma till dem i närtid, säger Mikael Grinbaum.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln