Johnsons partyskandal växer – anställda festade när drottningen sörjde

Dansade och drack alkohol i källaren

Publicerad 2022-01-14

Den politiska krisen kring Boris Johnsons festande växer.

Nu kommer uppgifter om att två partyn hölls i Downing Streets källare– samtidigt som drottningen begravde prins Philip under strikta coronarestriktioner.

– Medan hon sörjde festade Number 10. Han måste avgå, skriver Sir Ed Davey, ledare för Liberal Democrats på Twitter.

Det första avslöjandet om den brittiska premiärministerns lock-down-festande slog ner som en bomb i brittisk press tidigare i veckan. I maj 2020, samtidigt som britterna satt inne i en hård lock-down samlades Boris Johnson och hans medarbetare till en fest i trädgården på Downing Street.

– Jag ångrar det bittert. Jag önskar att jag hade gjort saker annorlunda, sa Johnson i en utfrågning i parlamentet i veckan, men framhöll att han deltog i 25 minuter och att han trott att det varit ett jobbevent.

Nu chockas britterna nu av nya partyavslöjande. Enligt brittiska The Telegraph hölls två fester på Johnsons högkvarter där medarbetare samlats till avtackningar för två anställda, en fotograf och Number 10:s kommunikationschef.

 Boris Johnson lämnar parlamentet  på onsdagen.

Fyllde resväska med vinflaskor

Enligt vittnen dansade festdeltagarna i Number 10:s källare till sent in på natten och drack alkohol. Andra minglade i trädgården. En av gästerna skickades också iväg för att fylla en resväska med vinflaskor.

Samtidigt var britterna på grund av covidrestriktioner strikt förbjudna att träffa personer från andra hushåll inomhus. Max sex personer fick samlas utomhus.

Något som ytterligare upprört britterna är att festen hölls 16 april, kvällen innan drottning Elizabeth följde sin make prins Philip till sin sista vila, då landet befann sig i nationell sorgeperiod.

Begravningsceremonin i St Georges chapel i Windsor var också hårt begränsad på grund av restriktionerna. Bland annat sågs drottning Elizabeth sitta ensam under ceremonin.

Drottning Elizabeth på sin makes begravning.

”Johnson måste gå”

Även om Boris Johnson inte personligen ska ha deltagit på festerna har avslöjande orsakat det som av en del kallas för hans värsta politisk kris. Kraven på hans avgång haglar allt tätare.

”Drottningen sittandes ensam, sörjandes förlusten av sin man, var bilden som definierade nedstängningarna. Inte för att hon är drottning, men för att hon var bara en annan människa, som så många andra”, skriver Sir Ed Davey, ledare för Liberal Democrats på Twitter.

”Medan hon sörjde, festade Number 10. Johnson måste gå”, avslutar han.

Labourledaren Keir Starmer har kallat det hela ett patetiskt spektakel och Angela Rayner, vice partiledare, säger att hon saknar ord för ”kulturen och beteendet på Number 10”.

Även i Johnsons egna led växer missnöjet och flera har uppmanat honom att avgå.

– Han är premiärministern. Det är hans regering som införde reglerna och han måste hållas ansvarig för sina handlingar, säger Douglas Ross, Tories ledare i Skottland.E

En talesperson för Downing Street säger att det är djupt beklagligt att festerna tog plats under sorgeperioden och att man bett Buckingham Palace och drottningen om ursäkt för det.

Boris Johnson tar en pint öl. Arkivbild