Polis om pilbågsdåd: "Sjukdomskoppling stärkt"

TT

Publicerad 2021-10-16

Polisinspektör Per Thomas Omholt på fredagens pressträff om Kongsbergsdådet.

Hypotesen om att pilbågsdådet i Kongsberg var religiöst motiverat har försvagats, säger polisen på en pressträff. I stället tyder allt mer i utredningen på att häktade Espen Andersen Bråthen är psykiskt sjuk.

Efter dådet i onsdags, då fem personer dödades när Espen Andersen Bråthen beväpnad med bland annat pilbåge gick till attack, väcktes frågan om Bråthens konvertering till islam.

– Det är en av hypoteserna i efterforskningen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt på en pressträff under lördagen.

Men det finns uppgifter som tyder på att han inte konverterat fullt ut, enligt polisen.

– Efterforskningen styrker hypotesen att han kanske inte gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen och religionen. Hypotesen att han konverterat till islam har försvagats, säger Omholt.

I stället har teorin om sjukdom som orsak stärkts, och att dådet begåtts utan att någon annan part varit inblandad.

– Inget i efterforskningen tyder på att han pratat med någon eller samarbetat med någon, säger Per Thomas Omholt och fortsätter:

– Tvärtom verkar det som att det handlar om en person som haft lite kontakt med andra.

Haft kontakt med vård

Till norska TV2 sade mannens advokat Fredrik Neumann tidigare under lördagen att han ”håller med om de preliminära slutsatser och bedömningar som polisen gjort i ärendet”.

Enligt Neumann var det han som krävde en fullständig rättsmedicinsk undersökning av Bråthen, som nu hanteras av sjukvården.

En mindre rättsmedicinsk undersökning gjordes redan 2020.

– Resultatet av den önskar vi inte säga något om. Bakgrund till det är att vittnen inte ska läsa om hans mentala hälsa i pressen. Vittnen ska ge oss sin egen uppfattning, säger Per Thomas Omholt under pressträffen.

Den misstänkte har haft kontakt med vården ett antal gånger under flera års tid. Nu vill statsförvaltaren (motsvarande länsstyrelsen i Sverige) i Oslo och Viken undersöka hur sjukvårdens hanterat den misstänkte.

Statsförvaltaren skriver i ett mejl till NTB att de redan varit i kontakt med både den kommunala sjukvården och specialistvården.

Äldre offer

Över 50 vittnen har hittills förhörts, polisen har också pratat med många fler i området. Utredningen och vittnesförhören styrker det Espen Andersen Bråthen själv förklarat i förhör. Han erkänner händelseförloppet, men inte straffskyldighet.

Från att polisen fick in det första larmet klockan 18.12 på onsdagskvällen till att Andersen Bråthen greps hann han döda fyra kvinnor och en man, alla över 50 år. Tre av offren var 75 år eller äldre.

Enligt åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen rör det sig om slumpmässigt valda offer.