Jätteläcka avslöjar: rika länder vill förminska klimathotet

Publicerad 2021-10-22

Australien exporterar enorma mängder kol till världen – Saudiarabien säljer oljan.

Nu pressar de båda länderna FN att tona ner behovet av klimatomställning.

– Att de försöker ändra forskningen är en skandal, säger Isabelle Axelsson på Fridays For Future.

Följ ämnen

Uppgifterna kommer lite mer än en vecka före FN:s stora klimatmöte COP26 ska inledas i Glasgow – ett möte som beskrivits som en ödesstund för världen.

Sammanlagt handlar det om 32 000 kommentarer som gjorts av regeringar, storföretag och andra intressenter till den forskargrupp som haft i uppgift av FN:s klimatpanel IPCC att skriva en rapport om hur klimatförändringarna bäst kan hanteras, rapporterar BBC.

Kolgruva i Australien.

Rapporten är tänkt att användas som underlag när världens regeringar fattar beslut om vilka klimatåtgärder som behövs.

Uppgifterna har först läckt till Greenpeace granskande nätmagasin Unearthed, som sedan lämnat dem vidare till BBC.

Av läckan framgår att ett antal länder – däribland Australien, Japan och Saudiarabien inte tycker att utfasningen av fossila bränslen behöver gå så snabbt som forskarna anser i rapportens utkast.

Isabelle Axelsson, klimataktivist från Fridays For Future.

Vill bränna kol

Australien är en av världens största exportörer av kol. Aftonbladet har tidigare berättat hur kritiken ökat mot landet, som beskrivits som den rika världens ”klimatvärsting”.

Enligt BBC motsätter sig nu en hög australiensisk regeringstjänsteman FN-rapportens slutsats, att det är nödvändigt att stänga kolkraftverk.

Saudiarabien är en av världens största oljeproducenter. En rådgivare till landets oljeminister begär att FN-forskarna tar bort formuleringar i rapporten som betonar ”behovet av en omedelbara och hastiga dämpande åtgärder” för att klara klimatet.

Inte förvånad

Allt medan en högt uppsatt indisk forskare klagar över den ”enorma utmaningen” att erbjuda jättelandets invånare el som inte kommer från kolkraft, enligt BBC.

Isabelle Axelsson från klimatrörelsen Fridays For Future är en av många aktivister som reagerat starkt på uppgifterna:

– Att länder försöker ändra i forskning är skandal och borde inte kunna hända. Samtidigt är det inte förvånande. Makthavare motarbetar klimatrörelsen och i det här fallet handlar det om länder som har mest att förlora på en förändring.

Saudiarabien är en av världens största oljeproducenter.

”Lobbar med sanningen”

Hon räknar med att frågan kommer att tas upp under fredagens klimatdemonstrationer runt om i Sverige.

– För att uppnå global rättvisa måste vi ta forskning seriöst. Man kan inte lobba med sanningen, fysiken eller vädersystemen, säger hon.

FN:s klimatpanel IPCC betonar att forskarna inte har någon skyldighet att ta med kommentarerna i sin slutgiltiga rapport.

”Våra processer är utformade för att skydda mot lobbying från alla håll”, uppger IPCC till BBC.