Vitboken slår fast: SD-grundare har nazikopplingar

Publicerad 2022-07-15

Första delen av SD:s vitbok har publicerats.

Bakgrunden är att partiet vill ”göra upp med sitt nazistiska förflutna”.

I boken slås det fast att flera personer som bildade partiet kan kopplas till nazism eller fascism.

– Det är välbekant att det ligger till på det här viset, nu har de kommit fram till det som de flesta redan visste, säger Aftonbladets Lena Mellin.

På fredagen släpptes den första delrapporten av SD:s vitbok, som handlar om partiets grundande samt vilka rörelser och personer som var inblandade i Sverigedemokraterna initialt.

Jimmie Åkesson offentliggjorde planerna innan valet 2018 och utgångspunkten har enligt dem själva varit ”att kunna presentera en oberoende, forskningsbaserad, granskning av partiets historia”.

I stället fastställs att minst var tredje SD-grundare har kopplingar till nazism eller fascism.

– En kom från den nysvenska rörelsen, en fascistisk idérörelse från mellankrigstiden och framåt. En annan kom ifrån skinnskallerörelsen, säger författaren Tony Gustafsson om boken till TT.

”Ska göra upp med det förflutna”

Rapporten släpps två månader innan valet och har väckt reaktioner och frågor redan när det bestämdes att den skulle skrivas. Många undrade vad syftet med boken var.

”Vill partiet skapa sin egen sanning om sitt förflutna eller är syftet att redogöra för partiets uppfattning om sina egna nazistiska rötter?”, frågar sig Marie Demker, professor i statsvetenskap och dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, i Göteborgsposten.

Partiledaren Jimmie Åkesson och SD-toppen Mattias Karlsson.

I SVT:s ”30 minuter” uppgav Jimmie Åkesson att syftet var att ”göra upp med partiets nazistiska förflutna”.

– Jag har bara läst våra värsta motståndares historieskrivning, det ska bli väldigt intressant nu när vi äntligen kan få en vitbok på plats, säger han i programmet.

I rapporten framkommer att flera av Sverigedemokraternas grundare blev sedan framträdande profiler i partiet.

Totalt pekas nio grundare ut som ”helt centrala” i Sverigedemokraterna under bildandet av partiet.

Lena Mellin: ”Urlöjligt”

Reaktionerna har varit flera under morgonen. En av dem som uttalat sig är SD-toppen Mattias Karlsson. Han säger att han önskar att SD bildats under omständigheter som ”varit lättare att vara stolt över” och att han ”får lite ont i magen” av delar av vitboken, rapporterar SvD.

I vitboken framkommer att 18 av 22 personer som bildade partiet har eller hade nynazistiska eller fascistiska åsikter och att många var med i BSS.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin tycker att det är märkligt att Mattias Karlsson får en dålig känsla i magen av det rapporten visar.

– Jag studsade till på det, det är urlöjligt, han borde känna till det här bättre än alla, säger hon.

Det som kom fram i vitboken är inget Lena Mellin förvånas över.

– Det är välbekant att det ligger till på det här viset, men nu har det de flesta redan visste kommit fram, säger hon.

Däremot tror hon att publiceringen eventuellt gynnar Sverigedemokraterna längre fram.

– Då kan de hänvisa till att oberoende forskare tagit del av deras arkiv, säger Lena Mellin.

Enligt Markus Kinnunen, SD:s verkställande utskott och projektansvarig för vitboken, har boken historisk relevans men saknar politisk relevans i dag.

I en intervju med SVT säger han att ”inget i den här skriften ger uttryck för att partiet var rasistiskt när det bildades. Det var en brokig skara som bildade partiet”.

Svårt att hitta författare

När boken skulle skrivas hade Sverigedemokraterna svårt att få fram etablerad och välkänd forskare som ville ta sig an projektet.

Lotten föll till slut på en idéhistoriker vid namn Tony Gustafsson. I flera medier kallas han även ”universitetslektor”. Men tjänsten som åsyftas var ett korttidsvikariat på några dagar vid Uppsala universitet.

Att det var just Tony Gustafsson som tog sig an projektet har väckt en del reaktioner. Enligt Dagens ETC har han kopplingar till Sverigedemokraterna eftersom han tidigare skrivit en rapport åt tankesmedjan Oikos – något han själv menar inte skulle påverka hans arbete med boken.