Läkare: Bråttom med tredje dos till riskgrupp

TT

Publicerad 2021-08-26

Transplanterade bör få boosterdos före hösten, anser läkare vid Transplantationscentrum i Göteborg. Arkivbild.

Transplanterade bör få en tredje dos covidvaccin – helst så snart som möjligt. Det menar läkare vid Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, rapporterar P4 Göteborg.

– Man har sett att de oftare blir svårt sjuka när de drabbas av covid-19, trots vaccin, och därför tycker vi att det var viktigt att börja planeringen för en boosterdos, säger John Søfteland, kirurg och överläkare vid Transplantationscentrum, till radion.

En studie från Sahlgrenska visar att bara hälften av 250 personer som har genomgått organtransplantation utvecklade antikroppar efter vaccinering. En tredje dos covidvaccin för äldre och vissa i riskgrupper kan enligt Folkhälsomyndigheten bli aktuellt i höst.

– Det hade varit önskvärt att patienterna fick en tredje dos innan infektionerna drar i gång igen när vädret blir kallare, säger Søfteland.

Transplantationscentrum i Göteborg är landets största transplantationsavdelning och genomför över 300 transplantationer per år. Cirka 10 000 personer i Sverige lever med någon annans organ i kroppen.

Följ ämnen i artikeln