Skräcken i Cherson: torterar och dödar på måfå

Uppdaterad 2022-08-07 | Publicerad 2022-08-06

Ryska soldater bedriver ett skräckvälde i Cherson.

I maj vågade folk fortfarande demonstrera mot ockupanterna. Men protesterna har tystnat sedan allt fler invånare försvunnit eller torterats till döds.

Denis Mironovs kropp förvandlades till ”en svart sörja” av soldaternas slag. Efter 22 dagar i en fängelsecell utan läkarvård dog han.

Den 3 mars meddelade Ryssland att den sydukrainska storstaden Cherson hade erövrats. I veckor demonstrerade befolkningen mot ockupanterna. De viftade med ukrainska flaggor, hoppade upp på ryska stridsvagnar, ställde sig framför Z-märkta lastbilar som till folkets förtjusning började backa.

I början av maj dog protesterna ut. Den råa ryska strategin för att kväsa motståndet var enkel men effektiv: kidnappningar, våld och död.

– Ukrainarna i det ockuperade området genomlever ett helvete. De ryska styrkorna har förvandlat det till en avgrund av rädsla och total laglöshet, säger Julia Gorbunova vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Över 600 människor är försvunna i Cherson-regionen efter den ryska invasionen, bortförda med våld. Hur många som torterats och misshandlats till döds är oklart. Varje dag grips fler ukrainare av ryska soldater.

– Tidigare kidnappades de vid demonstrationer, nu tas de i sina hem. Ryssarna för bort aktivister för att minska befolkningens motstånd, säger Nadiya Dobryanska vid människorättscentret ZMINA till brittiska BBC.

Flera vittnen berättar om massgravar i området, uppgifter som hittills inte kunnat verifieras, enligt BBC.

Ryska soldater i beredskap i Cherson.

”Total skräck, värre än i Butja”

– Det är värre än i Butja. En atmosfär av total skräck. Folk är rädda för att gå ut på gatan, eftersom de riskerar att stoppas och gripas. Så många har försvunnit, torterats och dött. Folk förstår att det blir repressalier om de hissar flaggan eller demonstrerar, säger journalisten Diana Kurisjko till BBC:s ryskspråkiga nyhets-podkast.

71 ukrainare från ockuperade städer som Cherson, Melitopol, Berdjansk och Skadovsk vittnar om situationen i en rapport publicerad den 22 juli av Human Rights Watch. De försvunna och döda är hemvärnsmän, journalister, poliser, volontärer som delat ut mat och ibland vanliga civila som gripits på måfå.

Två av de döda är hemvärnsledarna Denis Mironov, 41, och Vitali Lapchuk, 48, enligt rapporten. De greps av ryska FSB-agenter den 27 mars tillsammans med hemvärnsmannen Oleh, vars namn är fingerat i rapporten. Oleh blev torterad med elstötar, men överlevde och kunde berätta om hur Mironov kläddes av och blev slagen med en gummiklubba.

Denis Mironov torterades till döds av ryska soldater. Han blev 41 år.

”Han dog sakta under 22 dagar efter tortyren”

– Hans kropp förvandlades till en svart sörja, berättar Oleh.

Efter tortyren kunde Mironov knappt prata.

– Vi skedmatade honom i cellen. Han dog sakta under 22 dagar, utan att få läkarvård.

När Oleh släpptes vid en fångutväxling skickades Mironovs lik också ut, med siffrorna 23.04 – dagen när han dog – i grön tusch på ena benet.

Den tredje gripne, Vitali Lapchuk, fördes till polishusets källare med sin hustru. Hon hörde hur maken misshandlades i rummet intill medan ryska soldater förhörde henne:

– De frågade om jag var nazist. Jag berättade att min morfar var jude och att jag är ukrainare. De svarade att ”det finns inget sådant land”.

Sedan hävdade soldaterna att Vitali var ”en terrorist”. Den 22 maj hittade en kräftfiskare Vitali död i en flod, med bundna händer. Tack vare hans födelsemärken gick det att identifiera den sargade kroppen.

Denis Mironov, hustrun Ksenia Mironova och parets son.

”Kropparna slängdes ner som sopor”

En kvinna, som intervjuats av BBC, jämför situationen i området med hur det var i Stalins Gulag-fångläger. När kvinnan flydde från Cherson såg hon mördade ukrainare som låg mellan vägspärrarna.

– Droppen som fick henne att ge sig av var när hon från sitt fönster såg hur döda ukrainare bars ut på ett fält och lades upp på rad. En grävmaskin kom och grävde en grop. Sedan slängdes kropparna ner, som sopor, berättar reportern Diana Kurisjko i BBC:s podkast.

Ryska försvarsministeriet har inte svarat på BBC:s frågor om tortyr och utomrättsliga avrättningar. Men Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov har tidigare kallat anklagelserna om krigsbrott i Butja för ”fejk och iscensättningar”.

Ryssland har infört den ryska rubeln som valuta i Cherson-området, stängt tillgången till ukrainskt internet och tvingat lärarna att följa den ryska läroplanen i skolundervisningen.

Jubel bröt ut när folkmassan fick en rysk Z-prydd militärlastbil att backa vid en demonstration i Cherson i mars. Bilden spreds i sociala medier.