Hög brandrisk på flera håll

Publicerad 2023-05-11

Just nu råder brandrisk i skog och mark, enligt SMHI:s brandriskprognos.

I hela Stockholms län råder eldförbud.

– Det ser ut att vara fortsatt högtrycksbetonat. På söndagen kan vi nå temperaturer på 25 grader, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Emma Härenstam.

I helgen väntas det svängiga vårvädret ge plats för sommarvindar.

Men med varmt väder kommer torr mark och förhöjd brandrisk. SMHI har utfärdat risk för skogsbränder i landets södra delar. Störst är skogsbrandsrisken i delar av Götaland och sydöstra Svealand.

På torsdagseftermiddagen utfärdade Stockholms länsstyrelse eldförbud i hela länet till följd av torkan och det varma vädret.

Bara under de senaste dagarna har flera skogsbränder härjat i södra Sverige.

Stora skogsbränder

Bland annat i Nitta utanför Ulricehamn har en skogsbrand på nästan 25 hektar behövt insatshjälp med vattenskopande flygplan. Och i Kornsta utanför Hallstavik brann skog på 30 000 kvadratmeter. Båda bränderna har haft problem med stark vind som gjort släckningsarbetet extra besvärligt.

– Att det börjar brinna i skog och mark kan bero på glöd från grillning eller gnistor från tågräls, säger Emma Härenstam, vakthavande meteorolog på SMHI.

Branden utanför Ulricehamn bröt ut i onsdags.

Än så länge är orsakerna bakom bränderna utanför Ulricehamn och Hallstavik oklara.

Kenny Thuresson, regional insatsledare på västra räddningsregionen, uppmanar folk att vara försiktiga.

– När man ska elda eller grilla så ska man naturligtvis förstå att den som tänder elden är ansvarig. Du behöver ha förutsättningar och verktyg för att släcka elden och får inte lämna den, säger Kenny Thuresson.

Uppmaningen: Håll koll

Och trots att det inte råder eldningsförbud i kommunen kan ändå brandriskprognosen vara hög.

– Man måste hålla koll på vad som råder där man är, säger Kenny Thuresson, regional insatsledare på västra räddningsregionen.

Här kan du hålla koll på hur brandriskprognosen ser ut i din kommun.